Neustavno priznavanje diploma iz Prištine

Ustavni sud Srbije utvrdio da je neustavna Uredba o posebnom načinu priznavanja visokoškolskih isprava i vrednovanja studijskih programa univerziteta sa teritorije KiM, koji ne obavljaju delatnost po propisima Republike Srbije.

U informaciji objavljenoj na sajtu suda dodaje se da je Ustavni sud odbacio zahtev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu te uredbe, što znači da oni ostaju na snazi, prenosi Tanjug.

Sud je odložio objavljivanje te odluke u "Službenom glasniku Republike Srbije" za šest meseci od dana njenog donošenja na sednici 30. aprila.

Odluke Ustavnog suda stupaju na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Osporena Uredba je svojevremeno doneta na osnovu sporazuma između tadašnjih pregovarača iz Prištine i Beograda – Edite Tahiri i Borka Stefanovića.

Uredbom vlade Mirka Cvetkovića iz marta 2012. uređuje se poseban način priznavanja diploma i vrednovanja studijskih programa univerziteta na teritoriji AP KiM koji ne obavljaju delatnost po propisima Srbije, a radi utvrđivanja prava u pogledu nastavka obrazovanja, odnosno u pogledu zapošljavanja diplomaca sa KiM za vreme važenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Visokoškolske isprave Univerziteta u Prištini izdate na obrascu i sa pečatom Unmika za vreme važenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, nastavljaju da proizvode pravno dejstvo na čitavoj teritoriji Republike Srbije, predviđa osporena Uredba.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.