Kosovo dobilo IBAN i SWIFT kod

Kosovo je dobilo međunarodne, nezavisne kodove – IBAN i SWIFT, objavio je odlazeći kosovski premijer, Hašim Tači na svom Facebook profilu. 
 
On je na svom profilu objasnio i da su kosovski IBAN i SWIFT kod zajednički rezultat kosovske centralne banke, kosovskih komercijalnih banaka i zemalja koje su se zalagale za zaokruživanje nezavisnosti Kosova u bankarskom sistemu. 
 
"Ovo je zajednički rezultat Centralne banke Kosova, komercijalnih kosovskih banaka, ali takođe i partnerskih zemalja koje su se sve vreme zalagale da Kosovo zaokruži svoju nezavisnost u bankarskom sistemu," napisao je Tači i dodao će se nezavisnim IBAN-om i SWIFT kodom omogućiti lakši transfer novca, veća transparentnost i povećati mogućnost za suzbijanje pranja novca. 
 

Upotrebom IBAN-a (međunarodnog standarda za numeraciju bankovnih računa) ostvaruje se osnovni preduslov za učešće kreditnih institucija jedne zemlje u Jedinstvenom području plaćanja u eurima.

SWIFT kod (poznat i kao BIC) je standardni format za zapis jedinstvene međunarodne identifikacijske šifre banke, a koristi se prilikom vršenja uplate između banaka, prvenstveno u međunarodnom poslovanju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.