Kosovo: Deset predmeta za ratne zločine na suđenju

sud
FOTO: Insitutfrancais.rs

Izvor: Ekonomia Online (Tekst je preveden sa albanskog)

Ukupno se vodi deset predmeta za ratne zločine na Kosovu. Osam od ovih predmeta se razmatra u prvostepenom, a dva u drugostepenom postupku, rekao je za Ekonomia Online Amer Aljija (Alija), koordinator i pravni analitičar u Fondu za humanitarna prava Kosova (FDHK).

„U ovom trenutku pred prvostepenim i drugostepenim sudom se radi na 10 predmeta, pred prvostepenim sudom na osam i drugostepenim – na dva predmeta. Takođe, pre nekoliko meseci uhapšene su četiri osobe zbog ratnih zločina, koje se nalaze u pritvoru i istraga protiv njih je u toku. Tako da se očekuje da će završetkom istrage ili biti podignute optužnice ili će istrage biti završene“, rekao je on.

Alija dalje kaže da je tokom prošle godine maksimalna kazna u drugom stepenu izrečena optuženom Goranu Stanišiću – 15 godina zatvora, dok je najviša kazna bila u vreme UNMIK-a – 20 godina zatvora.

„Do sada je maksimalna kazna izricana u vreme UNMIK-a – 20 godina zatvora. Dakle, prema jugoslovenskom krivičnom zakonu, kazne su od pet godina, tako da je minimalna kazna 5 godina zatvora, a maksimalna kazna 20 godina zatvora. Dakle, uglavnom su se kazne za ratne zločine kretale od pet do 15 godina zatvora po sudovima na Kosovu”.

Govoreći o suđenju u odsustvu, rekao je da se kažnjavanja vrše samo na papiru, jer posle hapšenja isti mogu da traže ponavljanje postupka, čime se postupak odvija dva puta, prenosi EO.

„Da, možda će biti više sudskih postupaka, ali premo našem mišljenju, kao organizacija žrtava, neće biti statistike ako lica koja su optužena i osuđena u odsustvu budu kažnjavana samo na papiru, s obzirom na to da isti zakon omogućava da lica koja su osuđena u odsustvu po hapšenju zahtevaju da se postupak još jednom otvori, odnosno da im se sudi iznova. Ako im se sudi iznova od početka, onda ćemo da dupliramo, duplo više krivičnih postupaka i to nije statistika ako su lica osuđena u odsustvu, a oni ne izdržavaju kaznu u zatvoru“, dodao je on.

Pročitajte još:

 

Albanca koji živi u Beogradu optužili za zločin u Izbici; Komšije se angažovale da mu pomognu, tvrde da nije krivPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.