Kosovo demantuje navode da je Burundi povukao priznanje

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog, jučerašnje izdanje)

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova reagovalo je nakon nedavnih medijskih izveštaja da je Republika Burundi povukla priznanje nezavisnosti Kosova. Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju za medije potvrdilo da nisu dobili zvanično pismo burundskih vlasti o povlačenju priznanja.

Mediji u Beogradu, pozivajući se na visoke državne službenike, izvestili su u utorak da je afrička država Burundi povukla svoju odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

Pročitajte još: 

Dačić: Od mene za Dan nezavisnosti Kosova – Burundi povukao priznanje

Ovo je potvrđeno tokom posete Beogradu burundskog ministra spoljnih poslova, Alaina Aimea Njamitvea u utorak.

Ali kosovske vlasti kažu da nisu dobile nikakav službeni dokument iz Republike Burundi koji bi mogao da se smatra poništenjem verbalne note o priznanju Kosova kao nezavisne države,  koja je primljena 16. oktobra 2012. godine, insistirajući na tome da prema međunarodnom pravu ne postoji politički akt kao što je „ukidanje priznanja“.

„Ministarstvo spoljnih poslova Kosova želi da ponovi da su takve izjave i izveštaji nastavak srpske destruktivne politike koja kroz lažne vesti stvara izmišljotine, čiji je cilj prvenstveno potkopavanje jačanja kosovske državnosti na međunarodnom nivou i sprečavanje integracije Republike Kosovo,“ navedeno je u saopštenju za štampu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.