Imenovani članovi Nadzornog odbora Trepče, konkurs za Srbe u narednim nedeljama

Vlada Kosova imenovala je članove Nadzornog odbora Trepče na jučerašnjoj sednici vlade, saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera. Koha, međutim, prenosi da nisu imenovani svi članovi, odnosno da je imenovano 6 od 9 članova. Tri mesta ostala su upražnjena za srpsku zajednicu i konkurs će biti raspisan "u roku od nekoliko nedelja", prenosi isti prištinski portal.

"Vlada Republike Kosovo usvojila je danas predlog Komisije za davanje preporuka o imenovanju članova Nadzornog odbora 'Trepča, A.D.', i time zatvorila obećanje Vlade o kompletiranju svih odbora" – stoji u saopštenju iz kosovske vlade od srede, bez navođenja imena članova odbora.

"Vlada Kosova prekršila je kriterijum za izbor članova Nadzornog odbora Trepče nakon imenovanja dva politička lica u Nadzorni odbor ovog preduzeća na sednici održanoj u sredu" – izvestila je takođe Koha, navodeći istovremeno da je Peci za ovaj list rekao da je dan ranije dao ostavku na mesto odbornika, te da to što je član stranke "ne ometa" imenovanje jer je, kako je rekao, ispunio je sve kriterijume predviđene na konkursu. 

Koha je jutros javila da su neki od članova – Esat Peci – odbornik SO Južna Mitrovica i kandidat za gradonačelnika ove opštine na prethodnim izborima iz redova Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova, kao i kandidat za odbornika u Mitrovici iz redova Nisma-e Fatmira Ljimaja, Feriz Fetahu.

Ko su članovi iz redova srpske zajednice biće poznato nakon konkursa. 

Prema kosovskom zakonu koji predviđa formiranje Nadzornog odbora, Srbi imaju jedno zagarantovano mesto, preneli su ranije prištinski mediji, navodeći i da je Srpska lista zahtevala "povećanje prisustva srpskih predstavnika" na do tri člana, a da su time uslovljavali glasove za demarkaciju koja je u međuvremenu, posle gotovo tri godine – usvojena.

Srpska je potom ove navode demantovala, rekavši da za njih "temа takozvane demаrkаcije uopšte ne postoji", niti ih "to pitаnje interesuje", a kosovski zvaničnici su u više navrata izjavljivali da će Srpska glasati za demarkaciju "bez postavljanja bilo kojeg uslova".

Poslanici stranke Srpske liste nisu glasali za demarkaciju, ali je to učinio Adem Hodža iz redova goranske zajednice, a koji je deo poslaničkog kluba Srpske liste.

Formiranje Nadzornog odbora je jedan od glavnih preduslova za sprovođenje kosovskog zakona o Trepči koji je usvojen oktobra 2016. godine, a kojim Vlada Kosova postaje vlasnik 80 odsto ovog kombinata.

Politički predstavnici Srba u institucijama Kosova isticali su, međutim, da je zakon usvojen na neustavan način, bez njihovog učešća, kao i da su zanemareni interesi srpske zajednice, te su zbog toga i "zamrzli" svoje učešće u kosovskim institucijama.

Održan je potom i niz protesta menadžmenta i radnika Trepče Sever, kao i hitna sednica četiri opštine na Severu KiM-a, uz oštru verbalnu reakciju beogradskih zvaničnika i zamrzavanje učešća predstavnika Srba u kosovskim institucijama. Predstavnici Srba su zatražili i ocenu ustavnosti ovog zakona, ali je Ustavni sud odbio njihov zahtev

Jedan od uslova za povratak Srba u kosovsku vladu bio je zatim usvajanje dekreta o formiranju Zajednice srpskih opština. Posle gotovo šest meseci, predstavnici Srba su se vratili u kosovske institucije, iako dekret nije usvojen. Objasnili su da su ovakvu odluku doneli "kako bi iskoristili sve mogućnosti za sprečavanje formiranja kosovske vojske i da bi Prištini uskratili izgovore za neformiranje ZSO".

Sa druge strane, završena je studija o izvodljivosti za Trepču, ali konkretnih koraka za sprovođenje ovog zakona prethodna vlada – Ise Mustafe – nije sprovela, a za šta je bilo potrebno, kako su preneli kosovski mediji, formiranje Nadzornog odbora i Upravnog odbora kombinata Trepča.

U međuvremenu Trepča na Severu sprovodi socijalni program uz, kako je saopšteno na Dan rudara iz ovog nekadašnjeg giganta na Severu – "razumevanje Vlade Srbije, a za 600 do 700 radnika. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.