Kosovo bez vizne liberalizacije: Tači poziva na proteste ispred Kancelarije EU u Prištini

Kosovski ministar spoljnih poslova, Hašim Tači, pozvao je danas političare, građane, civilno društvo i medije da protestuju ispred Kancelarije EU u Prištini, ukoliko se Kosovu ne odobri vizna liberalizaciju, preneli su kosovski mediji. On je u dužem tekstu, koji su preneli ovi mediji, izneo i svoj stav o tome kakve bi posledice prouzrokovalo odlaganje liberalizacije. Ovo je druga Tačijeva reakcija u dva dana, a nakon što je EU objavila zaključke Komisije o ispunjavanju kriterijuma Kosova za viznu liberalizaciju prema kojima Kosovu ona ne bi trebalo da se odobri. On je juče poručio da odluka EU podstiče na ekstremizam i da Kosovo "nije kao Kolumbija i Ukrajina". 

"Ukoliko se ne dobije preporuka u narednim danima, svaki građanin Kosova, sa današnjim pravima, treba da se oseća razočarano i uvređeno, i cela politička scena, građani, mediji s pravom mogu da protestuju, ovog puta ispred Kancelarije EU u Prištini – dva miliona građana zbog nepravde i diskriminišućeg izveštaja Evropske unije o viznoj liberalizaciji, naravno mirni protesti…" – poručio je Tači.

On je, takođe, dodao da, ukoliko vizna liberalizacija ne bude odobrena Kosovu, građani Kosova mogu da "zatraže dvojno državljanstvo u regionu", te da "Srbi to traže u Beogradu, a svaki Albanac u Skoplju i Tirani."

Tači je istovremeno zatražio od EU da "prekine svoju retoriku – Kosovo mora da bude optimistično, vidi se svetlo na kraju tunela".

"Nismo slepi – vidimo. Treba da budemo poštovani, onakvi kakvi jesmo. Mi smo zemlja šampion (u borbi, prim. red.) protiv religijskog ekstremizma," napisao je Tači i objasnio čemu će doprineti neodobravanje liberalizacije.

"Ovo kašnjenje u isto vreme predstavlja različite rizike za Kosovo. Kašnjenje Evrope može da bude iskorišćeno za promociju elemenata religijskog ekstremizma. Ohrabruje i politički ekstremizam sa idejama i projektima koji nisu u skladu sa Evro-atlantskim vrednostima Kosova," dodao je Tači.

On je juče, takođe, poručio da je odlaganje vizne liberalizacije za građane Kosova "ozbiljna provokacija" i "nemogućnost političara u Briselu", a da takve odluke "podstiču ekstremizam u zemlji" i "rizikuju" dijalog "Kosova i Srbije". Tači je dodao i da Kosovo ne sme da bude diskriminisano, jer "nije kao Kolumbija i Ukrajina". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.