Kosovapress: uskoro se uklanja barikada, Tači dogovorio sa ambasadorima SAD,VB i Nemačke

Agencija "Kosovapres" je upravo javila da će se barikada na glavnom mostu na Ibru ukloniti u narednim časovima, a nakon današnje akcije uklanjanja mobilnih kontejnera sa ove barikade. Kosovapres je takođe prenela da se kosovski premijer Hašim Tači danas složio sa ambasadorima Sjedinjenih američkih država, Velike Britanije i Nemačke na Kosovu, da se ova barikada ukloni. 
 
Tokom današnjih odvojenih sastanka koje je Hašim Tači imao sa ambasadorima ove tri zemlje, agencija Kosovapress je javila da je pitanje uklanjanja barikada "bilo centralna tema", te da je odluka o uklanjanju barikade donešena uz koordinaciju "sa svim stranama koje su uključene u ovaj dugotrajni problem."

Vest o današnjem uklanjanju mobilnih kontejnera sa barikade na glavnom mostu u Severnoj Kosovskoj Mitrovici pročitajte OVDE

Video akcije uklanjanja kontejnera sa barikade na glavnom mostu pogledajte OVDE

 
Ista agencija je navela i da je današnja akcija uklanjanja mobilnih kontejnera sa glavnog mosta deo akcije uklanjanja barikada, te da je sprovedena u saradnji sa jedinicima civilne zaštite na Severu Kosova.
 
"Sve ove aktivnosti, kako navode izvori iz policije su preduzete u saradnji sa pripadnicima takozvane srpske civilne zaštite, koji su bili prisutni tokom akcije uklanjanja kontejnera," javila je Kosovapress. 
 
U izjavi za KoSSev, koordinator Civilne zaštite za Severno Kosovo, Stevan Pavićević, demantovao je navode Kosovapress-a, potvrđujući da su pripadnici ovih jedinica bili prisutni tokom akcije, ali da su samo posmatrali, ne i da su sarađivali, ili na bilo koji drugi način učestvovali.
 
"To nije tačno. Ova akcija nije sprovedena u saradnji sa Civilnom zaštitom. Tačno je da smo bili prisutni, ali nismo hteli da reagujemo, jer su se samo uklanjali kontejneri, koji nisu vlasništvo Civilne zaštite, dakle, ne i barikada, a takođe i da se ne bi sukobljavali sa našim ljudima," rekao je Pavićević. 
 
Danas, oko 13 časova, za sada nepoznata lica sa viljuškarom, na kojem je bila oznaka "Bobo" i kamionom, uklonili su dva mobilna kontejnera sa barikade na glavnom mostu u Severnoj Mitrovici i odvezli ih u krug bivšeg vojnog remonta.
 
Duže od šest sati nakon ove akcije, na Severu Kosova još uvek nije poznato ko su lica koja su uklonila kontejnere, kao ni po čijem nalogu je to urađeno. Uklanjanje kontejnera je obavljeno u prisustvu pripadnika Kosovske policije. U ranijoj izjavi za KoSSev, regionalni šef operative kosovske policije za sever, Željko Bojić je rekao da KP nije asistirala u akciji uklanjanja kontejnera, već je samo regulisala saobraćaj. Na licu mesta su bili i vojnici KFOR-a, kao i vozila nemačkog Bundesvera, ali i pripadnici Civilne zaštite iz Severne Mitrovice, koji su isto tako posmatrali ovu akciju.
 
Do objavljivanja ovog teksta, nismo uspeli da dobijemo izjavu gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, koji se, kako nam je napisao u SMS poruci, nalazi na sastanku. Predsednik PO opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić nas je ranije danas uputio na gradonačelnika Rakića.
 
Barikada na glavnom mostu na Ibru, kao i sam most je simbol petnaestogodišnjeg otpora Severnog Kosova integraciji u kosovske institucije. Sama barikada postavljena je u leto 2011. godine, tokom tadašnje akcije kosovskih institucija da preuzmu kontrolu nad administrativnim prelazima "Jarinje" i "Brnjak", a što su u međuvremenu i uspele da ostvare, pre svega kroz proces takozvanog Briselskog dijaloga zvaničnog Beograda i Prištine. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.