KosovaPress: Kina i Rusija – ne priznaju Kosovo, ali izvoze više stotina miliona robe

Carina Takse Kamioni Granica
Dve najmoćnije zemlje u svetu koje još uvek ne priznaju Kosovo – Rusija i Kina, ostvaruju veliki trgovinski promet na Kosovu.

Samo iz ove dve zemlje, ove godine Kosovo je uvezlo robu u vrednosti od oko 300 miliona evra, dok se iz Srbije ove godine beleži povećanje uvoza – on dostiže oko 200 miliona evra.

Sa druge strane, Kosovo izvozi minimalno u ove dve zemlje.

Nevladine organizacije na Kosovu pozivaju kosovsku vladu da bude proaktivnija i da koristi ove trgovinske izveštaje za unapređivanje ili normalizaciju odnosa sa ovim zemljama radi priznavanja.

Portparol carine Kosova, Adriatik Staviljeci (Stavileci), kaže za KosovaPress da se Kina nalazi u kategoriji pet najboljih zemalja iz kojih Kosovo uvozi robu, dodajući da je roba uvezena iz Rusije uglavnom goriva.

„Sa Ruskom Federacijom nemamo veliki trgovinski promet u smislu bilansa stanja, ali postoje neki proizvodi koji dolaze iz Rusije ili su ruskog porekla. Tokom ove godine do sada smo uvezli samo 28 miliona evra proizvoda, dok je Kina sa uvoznim proizvodima u kategoriji prvih pet zemalja iz kojih uvozimo. Uvoz nafte i proizvoda od goriva uglavnom uvozimo iz Rusije. Dok smo sa Kinom imali uvoz od oko 130 miliona evra, a tokom ove godine ova cifra se povećala na 273 miliona samo u ovom periodu o kojem govorimo“, kaže on.

Što se tiče Srbije, Staviljeci naglašava da je ove godine uvoz robe dostigao oko 200 miliona evra.

„Što se tiče Srbije, moramo reći da smo imali mere reciprociteta prema srpskoj robi i to je uticalo da se uvoz srpskih proizvoda značajno smanji. Ako smo u ranijem periodu imali oko 450 miliona uvoza godišnje iz Srbije, sada, ove godine, ne očekuje da premaši 200 miliona evra robe“, naglašava Staviljeci.

Agušoli: Trgovinske odnose treba orijentisati i na politički aspekt

Po ovom pitanju, Lirika Agušoli (Ljirika Agušolji) iz Grupe za pravne i političke studije (GLPS) ocenjuje da bi ove trgovinske odnose sa Kinom i Rusijom trebalo usmeriti u političkom aspektu.

„Naravno, Kosovo ima trgovinske odnose sa ovim zemljama koje nas ne priznaju, ali bi ih trebalo odvesti na drugi nivo – da budu zvaničniji, što bi pomoglo otvaranju većih mogućnosti. Ali, naravno, zbog lobiranje Rusije i Srbije u ovim zemljama, veoma je teško reći šta bi to moglo zaustaviti i nije poznato da li je moguće da Kosovo preko ovih trgovačkih veza utiče i na taj aspekt… Kosovo nema kapaciteta da se na takav način suprotstavi ovim dvema velikim državama, već bi trebalo da počne sa manjim koracima, kao što je saradnja posebno sa svakom državom i lobiranje na drugačiji način“, kaže ona.

Ujkani: Trgovačke veze treba posmatrati kao šanse

Izvršni direktor Evropskog saveta investitora (KIE), Emruš Ujkani, kaže za KosovaPress, da je zabranjivanje uvoza ovih proizvoda teško, posebno kineskih.

On dodaje da je na ove trgovačke veze trebalo gledati kao na mogućnosti.

„Kao zemlja koja ima za cilj da nađe mesto u međunarodnoj areni, imamo prilično veliki deficit, što znači da moramo da volimo i onog koji nas ne voli. Ovo je naš pristup, naša mana, koja stvara neku vrstu deficita u tim odnosima. Drugo, govorimo o dva relativno važna aktera… U međunarodnim odnosima, generalno, stvari se mogu brzo promeniti. Naša orijentacija prema zapadu na neki način je rekla „ne“ ovim zemljama. Iako prodiru, teško je zaustaviti te proizvode. Teško je zaustaviti kineske proizvode… Međutim, zbog činjenice da postoje trgovačke veze ili izveštaji o trgovini, ovo je trebalo videti kao mogućnost, a ne kao nedostatak. Ovo je prilika koju treba znati i iskoristiti“, rekao je on.

Kosovo ima veliki uvoz robe iz pet zemalja EU, koje ne priznaje Kosovo sa oko 270 miliona evra godišnje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.