Koronavirus preko noći „nestao“ kod više od 4.000 zaraženih

Konferencija za medije
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Za jedan dan u Srbiji broj zaraženih koronavirusom smanjen je 10 puta. Iz stručnog štaba imaju objašnjenje kako je preko noći korona praktično nestala kod više od 4.000 zaraženih.

Video prilog TV N1 pogledajte ovde

„To su zaraženi koji su otpušteni sa jedinim negativnim nalazom, a prošlo je 28 dana“, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Epidemiolozi upozoravaju da je ipak te pacijente trebalo još jednom testirati kako bi svi bili sigurni da kod njih virusa više nema.

„Jasno je da oni nisu tokom 24 časa testirani i dobili negativan nalaz nego su oni otpisani potezom pera, to je administrativna odluka“, smatra epidemiolog Zoran Radovanović.

Osim zdravstvenih objašnjenja, ova računica ima i drugu dimenziju. Za ulazak u Crnu Goru, na primer, potrebno je da zemlja iz koje građani ulaze ima manje od 25 zaraženih na 100.000 stanovnika. Taj kriterijum sada je postignut.

„Sad su se stekli uslovi za otvaranje granice prema Srbiji, dobro, pozdravljam tu vest, ja sam znala da će se steći uslovi zato što je to važno za njihov turizam, a i zato što ti uslovi koji su bili postavljeni, odnosno razlog toga da ne otvaraju granice za građane Republike Srbije je bio potpuno politički nije imao nikakve veze sa zdravstvom i rekli smo da će se uskoro steći uslovi i eto ako su se sad stekli meni je baš drago“, kaže premijerka Srbije Ana Brnabić.

Poslednjih nekoliko dana u Srbiji se ipak povećava broj zaraženih. Simptomi kod obolelih jesu slabiji, ali epidemiolog Radovanović upozorava da virus nije oslabio, samo mu je teže da nađe novog domaćina.

„Ta silazna kriva epidemije je u fazi stagnacije sa velikim oscilacijama, nije ono što bi bilo idealno počela da se približava nuli. To je sa jedne strane rezultat opuštanja, a sa druge pomalo nejasnih i kontradiktornih poruka koje nam stižu iz kriznog štaba da li ići na tiho prokužavanje da li nositi masku i tako dalje“, kaže Radovanović.

Iz kriznog štaba stiže informacija da su novooboleli od koronavirusa uglavnom pacijenti bez simptoma.

„Potencijal za novo razbuktavanje epidemije postoji dokle god imamo osetljivu populaciju, te da trenutno postoje ‘džepovi’ u kojima se otkrivaju zaraženi, uglavnom bez simptoma“, kaže imunolog Srđa Janković.

„U dva studentska doma gde su se javili oboleli to su nova žarišta, isto u sportskom centru gde je obolelo nekoliko sportista to je novo žarište u radnim pogonima, sve su to nova žarišta, ako ih nazivamo ‘džepovima’, smanjujemo verbalno značaj, ali suštinski ne menjamo ništa, čak bolje da budemo iskreni i krstimo to pravim imenom“, kaže Radovanović.

Iz kriznog štaba prethodnih dana stizala je poruka da sada ulazimo u miran period i da od toga kako se budemo ophodili prema merama i preporukama zavisi kakva će biti situacija sa koronavirusom, ali i poruka da treba ukinuti sve mere i pustiti ljude da žive normalno.

„Koliko je sve to brzo uvedeno i koliko god da je dugo trajalo to je odjednom sve palo, sad kao da se ništa nije desilo, a opet raste broj zaraženih i to je dnevno 70, 80, a sećam se onog dana kada je bio povećan broj za 40 da smo dobili SMS poruku da nam preti španski i italijanski scenario, tako da sad se vi snađite“, rekao je profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić.

Konzorcijum sa sedištem u Hongkongu sproveo je istraživanje i objavio listu najbezbednijih zemalja. Na prvom mestu je Švajcarska, dok je u ovom trenutku najopasnija država Južni Sudan. Srbija je na listi zauzela 54. mesto.

TV N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.