Kontrola potvrdila prekršaje u Agenciji za privatizaciju

Izvor: RTK2/Koha ditore (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Glavni kontrolor je našao prekršaje na svim poljima delovanja Kosovske agencije za privatizaciju. Prodaja Pećke banje kompaniji koja nije ispunila uslove. Raspodela 20 procenata i osobama koje nisu dokazale da su radnici javnih preduzeća. Prekršaje koje je Bord direktora napravio u slučajevima spin-off specijala prenosi ”Koha ditore”.
 
Kosovska agencija za privatizaciju je bila vrlo široke ruke u raspodeli 20 odsto radnicima koji nisu radili u društvenim preduzećima. 
 
Glavna kontrola je zabeležila više slučajeva kada je KPA dala novac osobama koje nisu dokazale da su bili radnici koji po zakonu imaju pravo na 20 odsto. 
 
Zakon je KPA-u dao pravo da bivšim zaposlenima javnih preduzeća dodeli 20 odsto iznosa za koji je prodato preduzeće u kome su radili. 
 
Prema važećem pravilniku, za radnika koji ima pravo na novac iz fonda od 20 odsto se smatra osoba koja je registrovana kao radnik preduzeća u društvenom vlasništvu u vreme privatizacije i ako se konstatuje da je bio na platnom spisku preduzeća najmanje tri godine. 
 
Ove uslove nije ispunilo mnogo osoba, čime je oštećeno mnogo drugih radnika koji su imali legitimno pravo na deo iz fonda od 20 odsto. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.