Djurić očekuje ministarska mesta za Srbe u kosovskoj vladi

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

 
Srbija se opredelila da učestvovanjem u kosovskoj vlasti preuzme znatanu odgovornost i očekujem da će Srbi biti na ministarskim pozicijama, izjavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić.
 
”Srbija se opredelila da učestvovanjem u kosovskoj vlasti preuzme znatan deo odgovornosti za bezbednost, ekonomsku održivost i kvalitet života celokupne srpske zajednice na prostoru pokrajine”, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
 
”Srbi na Kosovu i Metohiji podržali su izbor i konstituisanje novog saziva Skupštine Kosova. Direktan rezultat toga je što je konstitutivnom sednicom, prvi put od 1999. godine, predsedavala Srpkinja Milka Vulović iz Leposavića, i to na srpskom jeziku. To je velika stvar”, rekao je Djurić za današnji ”Blic”. 
 
Na pitanje da li učešće Srba u vlasti podrazumeva i ministarska mesta, Djurić je odgovorio: 
 
”Nismo koncentrisani na kvantitet funkcije, već na mogućnost da preko nje ostvarimo svoje državne i nacionalne prioritete”. 
 
”To je stvaranje zajednice srpskih opština, zaustavljanje otimanja srpske imovine u pokušajima privatizacije, jačanje opšte socioekonomske snage našeg naroda, povratak, zaštita Crkve i gradjana”, rekao je Đurić. 
 
”Srbija se s tim ciljem opredelila za koncept učešća u pokrajinskoj vladi i očekujem da će Srbi biti na ministarskim pozicijama”, rekao je Djurić i najavio da će razgovori o učešću u kosovskoj vladi biti vodjeni u narednim danima.
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.