Konstituisana SO Severna Mitrovica: Izabrano staro-novo rukovodstvo

Potpisivanjem izjava odbornika i gradonačelnika danas je konstituisana sednica Skupštine opština Severna Mitrovica. Izabrano je rukovdstvo. Predsedavajući je Dejan Gurešić ispred liste Srpska koji je istu funkciju vršio i u delu prethodnog saziva. Njegov zamenik je Baškim Cimilji iz Tačijeve PDK. Funkciju zamenika gradonačelnika Severne Mitrovice u naredne četiri godine vršiće predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, pri sistemu Republike Srbije, Aleksandar Spirić. On će, kako je najavio Rakić, u toku dana podneti ostavku na mesto odbornika. U odborničkoj klupi sedeće i lider GI „Srbija, demokratija, pravda“, Oliver Ivanović. Danas su konstituisane skupštine opština i u ostalim većinski srpskim sredinama. 

Rakić: Prioritet bolji život građana

Đurić: Vlast u svim opštinama sa srpskom većinom obavlja programski i ideološki koherentna politička snaga

Opštinski parlamenti konstituisani su danas i u ostalih devet opština sa srpskom većinom na Kosovu. Početak mandata gradonačelnika i konstituisanje opštinskih vlasti čestitao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

„Srbi na Kosovu i Metohiji zaslužuju da teškoće njihovog življenja u južnoj pokrajini budu u najvećoj mogućoj meri amortizovane savršenim funkcionisanjem srpskih lokalnih samouprava, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN i Briselskim sporazumom,“ naveo je Đurić u saopštenju za medije.

„Verujem da će uslovi života naših sugrađana na Kosovu i Metohiji biti još bolji pošto srpska samouprava bude dodatno ojačana formiranjem Zajednice srpskih opština, za šta sad imamo savršene uslove, budući da vlast u svim opštinama sa srpskom većinom obavlja programski i ideološki koherentna politička snaga,“ dodao je.

Srpska lista će, istakao je Đurić, u predstojećem periodu „odgovornim odnosom prema nacionalnim interesima i stručnim rukovođenjem lokalnim organima vlasti morati da opravda ukazano poverenje građana i države Srbije“.

Đurić je podsetio i da je danas tačno 1700. dan od kako Zajednica srpskih opština nije formirana.

„Ovom prilikom još jednom i predstavnike privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji i međunarodnu zajednicu podsećam na činjenicu da najvažniji segment Briselskog sporazuma do danas nije sproveden,“ zaključio je Đurić.

„Ono što želim da kažem jeste to da ću ja kao gradonačelnik, a i vi kao odbornici, biti na usluzi građanima, svom gradu, bez obzira na nacionalnu, versku i partijsku pripadnost,“ rekao je u govoru pred odbornicima novi-stari gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić,

Istovremeno se zahvalio građanima što su, kako je kazao, u „ovako velikom broju“ izašli na izbore i dali glas kandidatima koji će ih predstavljati u SO.

Odbornicima je poželeo uspeh u radu i dodao:

„Očekujem konstruktivne predloge i prioritet nam je bolji život naših građana.“

Rakić je za svog zamenika imenovao Aleksandra Spirića:

„Koristim zakonsko pravo da obavestim skupštinu da imenujem Aleksandra Spirića za mog zamenika i on će u toku dana podneti ostavku na mesto odbornika i u pismenoj formi obavestićemo Ministarstvo lokalne samouprave i Centralnu izbornu komisiju.“

Gurešić: Doprinos kvalitetnijem životu građana

Većinom glasova odbornika, 15 od 18 prisutnih, Dejan Gurešić izabran je za predsedavajućeg SO. On je bio i jedini kandidat za ovo mesto.

„Ovaj izbor shvatam i kao svojevrsno priznanje za minuli rad. Samim tim, osećam i veću odgovornost da i u narednom periodu, uz vašu nadam se nesebičnu pomoć, kroz rad ove skupštine i u saradnji sa novim-starim gradonačelnikom i njegovim timom – dam svoj skromni doprinos kvalitetnijem životu svih naših građana,“ rekao je Gurešić, nakon izbora.

U novom sazivu Skupštine opštine Severna Mitrovica najviše odborničkih mesta imaju članovi liste Srpska, troje odbornika je iz GI „SDP Oliver Ivanović“, a dvoje je iz albanske zajednice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.