Konjufca: Nisam optimista da će konačan sporazum sa Srbijom biti postignut bez uticaja na Ustav Kosova

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsedavajući Skupštine Kosova Gljauk Konjufca govorio je o detaljima današnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčakom.

Konjufca je na Kljanu Kosova, rekao da je zatražio od Lajčaka da ne vodi razgovore o nezavisnosti i teritoriji zemlje, jer je prema njegovim rečima, Lajčak u prošlosti davao izjave koje su narušile interese Kosova.

„Ovo bi svaki državni zvaničnik Republike Kosovo trebalo da kaže Miroslavu Lajčaku, jer kada je dobio mandat da bude glavni čovek kojem je Evropska unija naložila da vodi poziciju i odgovornost glavnog posrednika u dijalogu Kosovo-Srbija, dok je bilo nekih Lajčakovih izjava za koje mislim da su naštetile interesu Republike Kosovo”.

On je rekao da su izjave komesara EU, poput one o mogućnosti izmene Ustava Kosova, opasne za zemlju.

„Izjave koje su nosile neke poruke koje je dao u vezi sa sporazumom, što prema njegovim rečima, ne isključuje mogućnost izmene Ustava Kosova. Zbog toga mislim da je veoma štetno. I premijer i predsednik i drugi zvaničnici, na primer potpredsednik vlade Bisljimi, koji vodi timove za dijalog, jasno su stavli do znanja Lajčaku da ovaj pristup nije dobrodošao na Kosovu. Ako se insistira na tome da će konačno rešenje sa Srbijom biti u obliku promene samog Kosova sa institucionalne tačke gledišta, za nas je to veoma opasno. To je pristup koji na kraju rizikuje da ugrozi pravno-ustavni poredak Republike Kosovo, ali uvek u korist Srbije“.

Predsednik Skupštine je dodao da s obzirom na ovlašćenja u Srbiji, ne veruje da se konačan sporazum može postići bez uticaja na Ustav Kosova.

„Mislim da bi ovaj (konačni sporazum bez uticaja na Ustav Kosova) bila najbolja opcija za Kosovo, ali nisam baš optimista da će to biti postignuto. Zašto nisam optimista? Moj pesimizam se odnosi na sadržaj moći u Srbiji, kakva je prirodu srpske vlade i recimo tamošnje vladajuće koalicije, tako da u njoj potpuno dominira politička snaga koja svoje političko-ideološke korene ima u srpskoj hegemoniji. Recimo da je možda u određenim istorijskim trenucima doživeo neku sekundarnu modifikaciju, ali suštinska orijentacija da vek i po, bar od Berlinskog kongresa, nosi isto ono što su podržali [Aleksandar] Vulin i što je predsdnik [Aleksandar] Vučić podržao pre mesec dana za stvaranje srpskog sveta”.

Lajčak sa političarima o dijalogu; Opozicija traži objašnjenje o najavljenom otvaranju arhiva

Lajčak posle sastanka sa Kurtijem: Radimo na određivanju datuma za politički dijalog

Lajčak demantovao da je na Kosovo došao radi arhivePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.