Konjufca: Nema ZSO bez de fakto priznanja Srbije; Petković: Ni de fakto, ni de jure priznanje

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca (Glauk), rekao je da Priština nema obavezu da formira Asocijaciju bez de fakto priznanja od strane Beograda.

Konjufca je ove komentare izneo pred početak današnje sednice kosovske skupštine. On je rekao da Priština ne bi trebalo da učini nijedan korak bez priznanja Beograda.

„To ima veze sa ovim pregovaračkim procesom u kom je Kosovo sada deo i sve što je ostalo je da se čeka sastanak od 2. maja da se razjasni i ova faza u kojoj smo. Mislim da je sporazum izrađen na dva koloseka. Prvi je de fakto priznanje od strane Srbije, dok je drugi Asocijacija, koju su Kosovo – prethodne vlade i prethodna većina, prihvatili 2013. godine. Kosovo treba da pokaže da nema nikakvu obavezu i ne treba da učini nijedan korak, dok se ne realizuje prvi kolosek, koji je de fakto priznanje“, rekao je Konjufca, prenosi Ekonomiaonline.

Konjufca ne očekuje da će 2. maja biti prihvaćena neka nova verzija Asocijacije. Za to krivi upravljački tim Srbije.

„Tamo gde je taj posao odrađen u prošlosti jeste da postoji upravljački tim koji je imao obavezu da ponudi verziju Asocijacije, jedan je to već ponudio i nije funkcionisao i nije prihvaćen, a sada će ponuditi i drugi. Ne isključujem da neće funkcionisati ni ovaj drugi, s obzirom na sastav ovog upravljačkog tima koji je sastavljen od srpskih poslanika. Ovo je neprihvatljivo za Kosovo. Ako ovo rukovodstvo ponudi nacrt koji je prema interesima Srbije, mislim da je najbolji način za Kosovo da razreši ovu upravu“, rekao je on.

Izjave Konjufce tumače se kao odgovor izaslaniku SAD za Zapadni Balkan, Gabrijelu Eskobaru, koji je rekao da bi kosovska vlada trebalo da ima predog za Asocijaciju do 2. maja.

Za 2. maj zakazan je sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu.

KoSSev: Ni de fakto, ni de jure priznanje

Komentarišući navode predsednika kosovske skupštine, direktor Kancelarije za KiM, danas poručuje da su „albanski političari nastavili da pripremaju alibi za izbegavanje obaveze da formiraju ZSO, pa već unapred razgovore u Briselu 2. maja o ovoj temi proglašavaju neuspelim“.

„Providna je namera Prištine da pobegne od razgovora i procesa formiranja ZSO, pa se služi postavljanjem besmislenih i nemogućih uslova, samo da pobegne od obaveza proisteklih i preuzetih u dijalogu u Briselu“, poručio je Petković.

Kaže da Beograd neće ni de fakto, ni de jure da prizna Kosovo, „ali je formiranje ZSO uslov svih uslova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i preduslov za sve dalje korake u tom pravcu“.

„Zato nema Gljauk Konjufca, koji jedva vodi i skupštinu takozvanog Kosova, nikakav mandat da razrešava sastav srpskog Upravljačkog tima za izradu Statuta ZSO, tako da mu je bolje da se mane ćorava posla jer je ovakav sastav srpskog tima potvrđen i od strane njegovih zakonskih instanci“, poručio je Petković.

Podcrtava da ZSO mora da bude formirana u skladu sa četiri potpisana sporazuma iz 2013. i 2015. godine.

„Podsećanja radi, Prvi Briselski sporazum ratifikovala je čak i skupština takozvanog Kosova na čijem se čelu Konjufca nalazi, pa možda hoće da kaže da je i mandat tog tela počeo sa njim?“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.