Konjufca: Nema Zajednice bez povratka Srba u kosovske institucije

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca, kazao je da neće biti osnivanja Zajednice bez povratka Srba u kosovske institucije.

Konjufca je kazao da su to govorile i same zemlje članice Kvinte. On je razgovarao sa novinarima tokom učešća na regionalnoj konferenciji održanoj u vezi sa parlamenarnom perspektivom o rodnoj ravnopravnosti i demografskoj održivosti na Zapadnom Balkanu.

„Čuo sam zemlje Kvinte, koje su govorile da nema Zajednice bez povratka Srba u institucije. Recite nam da li se promenila pozicija zemalja Kvinte. Zamolite ih. Mogu da vam dostavim njihovu izjavu, gde kažu da nema Zajednice bez povratka u institucije. Ne možete uspostavljati Zajednicu ucenom Kosova iz Beograda. Doći ćete na Kosovo, registrovati se na Kosovu, učestvovati na izborima na Kosovu i institucije će biti popunjene predstavnicima. Šta se desilo, uradili su ovo, a mi smo nastavili svoj put putem izbora novih gradonačelnika opština na severu. Pitajte ko je odgovoran, odgovorni su oni koji se nisu prijavili“, kazao je Konjufca.

Kako kaže, Srpska lista je izabrala da bude van institucija i to po Vučićevom naređenju.

„Srpska lista je odabrala drugi put, a to je da bude van institucija, da organizuje neku pobunu ili šta ja znam, po naredbi Aleksandra Vučića. Ne možemo da prihvatimo takav scenario, imamo svoje demokratske instrumente. Predsednici su izabrani, položiće zakletvu, jedan predsedavajući je već položio zakletvu. Dakle, ovako ćemo ići napred, drugog puta nema“.

Konjufca takođe ponavlja da je Srbija prekršila sporazum i da je pisala državama protiv liberalizacije viza za Kosovo.

Kako je kazao, sporazum koji je dogovoren u Briselu, kao i plan implementacije dogovoren u Ohridu – treba da budu u potpunosti sprovedeni.

„Mislim da sporazum nema uslove, greška je imati polazište u vidu uslova. Sporazum, ako pažljivo pročitate redosled, koraci prema vremenu kako su predviđeni, samo su oni koji počinju posle člana 2, takvi da postoje redosledi za druge aspekte. Drugi član sporazuma, stupa na snagu onog trenutka kada se strane dogovore o sporazumu, a to je član 2, da države funkcionišu kao dve suverene države, sa međusobnim pravima jedna prema drugoj. Srbija to osporava. Dakle, zatvaraju oči i pretvaraju se da se ništa nije dogodilo sa ovim dogovorom. Ali, da nije bilo člana 2, koji će odmah stupiti na snagu, premijer Kurti ne bi potpisao sporazum. Taj sporazum bi počeo Zajednicom, i Vlada Kosova ne bi imala interes da potpiše taj sporazum. Sporazum je potpisan, jer se kaže da član 2 stupa na snagu onog trenutka kada se strane dogovore, možda je to i razlog zašto ga Aleksandar Vučić nije potpisao. Kakvo je ponašanje Srbije između dve suverene države, kada ona ide i piše i drugim zemljama protiv vizne liberalizacije za Kosovo, molim vas. Ovo je preterano, ovo je ponašanje pokazuje da je za Srbiju taj sporazum nula, i da taj sporazum za Srbiju ne postoji, Vučić je to sam prihvatio“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.