Koalicija predlaže predsednika skupštine

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo da je koalicija DSK, AZBK i Inicijativa najveća poslanička grupa koja kao takva ima pravo da predloži predsednika skupštine. Odlazeći premijer Tači ovakvu odluku ocenio kao neustavnu.
 
Konstitutivna sednica petog saziva kosovske Skupštine biće održana 17. jula, a najveća poslanička grupa biće postizborna koalicija okupljena oko Alijanse za budućnost Kosova, odlučeno je na sednici predsedništva Skupštine Kosova.
 
Ta koalicija predložiće lidera Demokratskog saveza Kosova Isu Mustafu za mesto predsednika kosovske Skupštine. Rezultate današnje sednice, predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači nazvao je kršenjem ustava.
 
Sednicu starog saziva predsedništva Skupštine Kosova na kojoj je razmatran dnevni red za prvu sednicu skupštine u novom mandatu, napustio je lider DPK Hašim Tači, koji je rekao da neće dozvoliti da pojedini političari krše Ustav. Razlog ovakve Tačijeve reakcije je dogovor postizborne koalicije DSK, AZBK i Inicijative da kao najveća poslanička grupa za predsednika parlamenta predlože Isu Mustafu, lidera DSK-a.
 
Sednici su prisustvovali svi predstavnici političkih subjekata koji su osvojili mandate u novom sazivu parlamenta. Predsednik liste “Srpska” Aleksandar Jablanović, izjavio je za RTK2 da danas nije bilo reči o budućoj koaliciji u Skupštini Kosova i da će Lista “Srpska“ svoju odluku o imenovanju kandidata za funkciju zamenika predsednika Skupštine doneti nakon konsultacija sa Vladom Srbije.
 
Predsednik Progresivno Demokratske Stranke Nenad Rašić, izjavio je da će podržati kandidata liste “Srpska“ za mesto zamenika predsednika Skupštine i potvrdio da će glasanje na konstitutivnoj sednici biti javno.
 
Po završetku sednice predsedništva, predsednik liste Srpska Aleksandar Jablanović razgovarao je skoro sat vremena u prostorijama poslaničkog kluba DSK sa kandidatom za mesto predsednika Skupštine Isom Mustafom. On je napuštajući prostorije DSK-a rekao da buduća koalicija nije bila tema razgovora.
 

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.