Konferencija KBS-a: Vojska Kosova biće partner KFOR-u, učešće manjina preko 10 odsto

Transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage ne podrazumeva da one preuzmu zadatke i ovlašćenja KFOR-a, već da budu partner međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu, kaže predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj. Na konferenciji koju je organizovalo ministarstvo KBS-a, u čijem radu učestvuju i predstavnici KFOR-a, međunarodni predstavnici, ambasadori, Haradinaj je istakao i da su KBS "institucija od najvećeg poverenja na Kosovu". Ministar ovog ministarstva, Rustem Beriša, zatražio je, sa druge strane, od predstavnika međunarodne zajednice da "pomognu da Srpska lista shvati novu stvarnost" i bude deo, kako je rekao, transformacije.

"Mislim da Kosovske bezbednosne snage reflektuju kosovsku istinu, a ta istina je da se svaki građanin ove zemlje bio on Aškalija, Srbin, Rom, oseća kao da je u svojoj kući. Transformacija Bezbednosnih snaga Kosova ne menja ovu situaciju, već samo ojačava osećaj da je Kosovo dom svima," kazao je Haradinaj, tokom dela konferencije otvorene za javnost. 

"Radimo na tome da povećamo svoje operativne kapacitete, da pripremimo Kosovske bezbednosne snage za transformaciju. Takođe, apelujem na sve vas da nam pomognete što je moguće pre da Srpska lista shvati novu stvarnost i bude deo ove transformacije," naveo je Beriša.

10 godina zatvora; odgovorno ponašanje; nepoželjni u javnim objektima 

I dok iz zvanične Prištine pozdravljaju to što je broj manjinskih zajednica u sastavu KBS-a veći od 10 odsto, iz Beograda drugačije poruke.

Srbima na KiM-u je pre dva dana stigao poziv da "ne pristupaju takozvanoj kosovskoj vojsci".

"Po našem krivičnom zakonodavstvu je stupanje u ilegalne strane oružane formacije protivzakonito i kažnjivo sa do 10 godina zatvora" – kazao je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. 

Prethodno je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, pozvao Srbe da ne učestvuju u formiranju Vojske Kosova, već da pomognu u rešavanju kosovskog problema i da se ponašaju odgovorno i brinu o sebi i svojoj bezbednosti. 

Srpska lista iz Zubinog Potoka je januara pozvala svoje sugrađane da se srpski budući pripadnici KBS-a "proglase nepoželјnim u svim javnim objektima", ne pozivaju "ni na radost, ni na žalost", "ni u crkvu, ni u kafanu". 

"Moram da priznam i da budem iskren, do sada nismo imali zvaničan sastanak sa predstavnicima Srpske liste zbog otpora koji konstantno dolazi iz Beograda," dodao je. 

On je, pored, kako je rekao, "poverenja koje građani imaju u KBS", kao važno dostignuće istakao to što je u njihovom sastavu sada više od 10 odsto pripadnika manjinskih zajednica.

"U poslednje vreme imali smo i regrute pripadnike manjina i sa severnog dela Kosova," naveo je Beriša.

Savetnik predsednika Kosova Bljerim Šalja kazao je da Hašim Tači insistira da se transformacija KBS-a u Vojsku Kosova obavi kroz promene Ustava.

Na konferenciji su učestvovali i komandant KFOR-a, general major Salvatori Kuoči, vojni atašei u Prištini, Savetodavni tim za vezu NATO-a, predstavnici kosovskog MSP-a, MUP-a, Kosovske policije i Agencije za upravljanje vanrednim situacijama.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.