Dačić o priznanjima Kosova: Vidite da je povratan proces, neće nas uplašiti

Nakon što je šef srpske diplomatije izjavio da je dobio informaciju da će jedna zemlјa, članica EU i stalna članica SB UN, uputiti protest svakoj zemlјi koja ubuduće bude povukla priznanje kosovske nezavisnosti, te da je predstavnik ove zemlјe rekao srpskoj misiji u Nјujorku da je pristup Srbije, kada je reč o državama koje su priznale Kosovo – iritantan, Politika javlja da je  ta zemlja Francuska. "Francuska će uputiti protest svakoj državi koja ubuduće bude povukla priznanje kosovske nezavisnosti" – naveo je ovaj list. Danas se ponovo oglasio Ivica Dačić.

"Mi ćemo i dalje da radimo na tome da objašnjavamo svima da je u slučaju Kosova reč o nasilnoj secesiji i separatizmu koji je suprotan međunarodnom pravu," kaže. 

"Mi želimo dogovore, želimo kompromis, ali nećemo odustati od naših nacionalnih i državnih interesa. Neće nas niko uplašiti time što nam preti ili ucenjuje," dodaje. 

Ističe da će se nastaviti rad na tome da se smanjuje broj država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"To naravno mnogo nervira one koji misle da je ovo pitanje već rešeno. Njihova koncepcija je da je to nepovratan proces… E pa, vidite da jeste povratan proces. Shodno tome, mi imamo svoj put i svoju politiku. Oni neka vode svoju politiku, samo moraju da se odluče – ili su nam prijatelji i partneri ili će raditi protiv nas. Nekako mi se čini da i jedno i drugo nije moguće," rekao je Dačić novinarima u Sevojnu, gde je obeležen početak gradnje 20 stanova za izbeglice iz Hrvatske i BiH.

Srpska vs. kosovska diplomatija

Srbija je tokom protekle godine i ove, kako se u javnosti predstavlja, lobirala kod broja zemalja, pre svega iz nekadašnjeg pokreta nesvrstanih da povuku priznanja kosovske nezavisnosti. Kosovska diplomatIja je prethodno delovala upravo prema ovim zemljama kao tradicionalnim prijateljima nekadašnje Jugoslavije, da priznaju kosovsku državnost.  

Dok Srbi tvrde da su određene zemlje povukle priznanje, iz Prištine to demantuju. Iz Beograda i Prištine trenutno stižu oprečne infomacije o broju priznanja.

Prema podacima kosovskog MSP-a – jednostrano proglašenu nezavisnost priznalo je 116. zemalja, a prema podacima Kancelarije za KiM – 109.

I dok se u javnosti sve češće iznosi mogućnost da bi upravo Srbija mogla da doprinese tome da Kosovo dobije stolicu u UN, za koju se već duže bori, te da je za normalizaciju odnosa sa Prištinom, odnosno EU integracije Srbije, potrebno potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma između "Kosova i Srbije", iz ministarstva spoljnih poslova Dačić je sredinom meseca poslao drugačiju poruku, ponovivši tvrdnju da će broj zemalja koje su priznale Kosovo pasti ispod sto. 

Mogu da garantujem da će broj zemalja, koje su priznale Kosovo, pasti ispod stotinu, kazao je, preneli su beogradski mediji. Za njega je, dodao je, prioritet da se broj priznanja smanji ispod stotinu, čime će predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati čvršće argumente, jer se u razgovorima neće polaziti od toga da je sve već rešeno.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.