Komisija kosovske vlade za verifikaciju diploma Univerziteta u Kos. Mitrovici održala prvi sastanak

Komisija kosovske vlade za verifikaciju diploma Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici održala je juče svoj prvi sastanak. Obezbeđena je kancelarija za rad ove komisije, a Vladi Kosova je dostavljen na usvajanje budžet komisije, saopšteno je iz kosovskog ministarstva obrazovanja. Ona se sastoji od dva člana koja je imenovao kosovski premijer, Isa Mustafa i dva člana koja je imenovao kosovski ministar obrazovanja, Arsim Bajrami. Predsednik komisije je Besim Kajtazi, saopšteno je, takođe, a bez detalja da li je on član kojeg je imenovao kosovski premijer, ili kojeg je imenovao ministar obrazovanja. Verifikacija i izdavanje sertifikata studentima mitrovičkog Univerziteta u slučaju apliciranja za posao u kosovskim institucijama je, međutim, samo privremeno prelazna mera Vlade Kosova u iščekivanju integracije ovog univerziteta u kosovski sistem. Saopštenje kosovskog ministarstva obrazovanja prenosimo u celosti i bez izmena. 

Ministar obrazovanja, nauke i tehnologije, g. Arsim Bajrami učestvovao je na prvom sastanku Vladine komisije za verifikaciju diploma izdate od Univerziteta Severne Mitrovice.

Detaljnije o dokumentu Vlade Kosova za priznavanje srpskih diploma u vesti – Priznavanje srpskih državnih diploma – "privremeno prelazna mera" za "potpunu integraciju" srpskog državnog univerziteta u kosovski sistem

Ovom prilikom, ministar Bajrami je rekao da MONT (Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije, prim. red.) će pružiti punu podršku Komisiji i sada je obezbedio kancelariju i potrebni budžet, koji je dostavljen u Vladi za usvajanje.
 
Ministar je procenio da ova Komisija je veoma značajna i sa svom radom će omogučiti da i građanima koji su diplomirali na Univerzitet Severne Mitrovice omogučava da apliciraju na radna mesta širom teritorije Kosova.

Dok, predsednik Komisije, g. Besim Kajtazi naglasio je da ovo je  težak posao, ali rekao je da će se maksimalno raditi, tako da se prevaziđe ovaj izazov i da se uspešno realizira zadatak koji mu je poveren.

Ova Komisija je formirana odlukom Vlade Republike Kosova, dok sastavljen je od četiri članova (dva članova imenuje Premijer i dva ostala ministar Obrazovanja). Komisija če izdati validne sertifikate sa ciljem apliciranja na radna mesta i za dobijanje licencije i profesionalne promocije u javnim institucijama.Kosovska vlada je početkom aprila 2015. usvojila dokument o "Postupku prijavljivanja za radna mesta u institucijama Republike Kosovo za članove manjinskih zajednica koje imaju diplome izdate od strane Univerziteta u Severnoj Mitrovici".

Iako su neki kosovski mediji tada javili da će kosovska vlada priznati diplome srpskog državnog prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, za samu kosovsku vladu, to je, međutim, samo "privremeno-prelazna mera za integraciju kojom će se diplome koje su dobili građani Republike Kosovo – učiniti važećim, u svrhu prijavljivanja za posao u javnim institucijama, a u očekivanju potpune integracije Univerziteta u Severnoj Mitrovici u kosovski pravni okvir."

Vlada Kosova je krajem prošle godine usvojila i zakonsku regulativu za priznanje diploma Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.