Komentar dana – Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Razgovori srpskog i kosovskog predsednika o izmeni granica su nezakoniti i Hašim Tači nema legitimitet i ustavni mandat da vodi pregovore o granicama.To je izjavio prištinski pisac i analitičar Veton Suroi. Suroi je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić zbog političke snage ima legitimitet i legalitet da razgovara o granicama, a da to predsedniku Kosova nedostaje.

Tačno je da sve to ovaj naš ima. Znam ja i čega on to ima i previše. Međutim, ja znam i šta on nema… E to je naš problem.

Poslanik u Skupštini Srbije i bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je u emisiji Slobodno srpski da ne može ni da pretpostavi šta predsednik Srbije Aleksandar Vučić podrazumeva pod terminom „razgraničenje sa Albancima“ kao kompromisnim rešenjem za normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda.

To ti je Gorane bilo šta, do Ibra, oko Ibra, malo do Blaževa ili Kuršumlije, sa sve Preševom i Bujanovcem ili bez njih, sa razmenom stanovništva, bez razmene, sa stolicom Kosova u UN ili bez, sa ZSO ili sa NVO ZSO, sa Gazivodama i Valačom i Trepčom ili bez… To ti je Gorane bilo šta za nas ali vlast po svaku cenu za njega.

I „Vol strit žurnal“ i „EUObzerver“ pišu o sastanku ministara spoljnih poslova EU u Beču, pri čemu američki list navodi da su SAD i Nemačka na suprotnim stranama kad je reč o mogućem planu o promeni granica između Srbije i Kosova i rešavanju jednog od poslednjih velikih teritorijalnih sporova u Evropi.

Nekako nije jasno kako to da nijedna od suprotnih strana nije bliska našoj. Naša strana je suprotna i od suprotne suprotnoj. Matematički je neispravno ali praktično mnogo puta potvrđeno.

Premijerka Ana Brnabić svoje zapažanje o promenama u svetu ilustruje rečenicom kolumniste „Njujork tajmsa“ Tomasa Fridmana da nam u budućoj hiperglobalnoj ekonomiji niko neće dati posao, već ćemo morati sami da ga izmislimo. Ta rečenica, kaže premijerka u autorskom tekstu za današnju „Politiku“, možda najbolje oslikava šta je budućnost obrazovanja i tržišta rada.

U našem slučaju obrazovanje nema smisla a tržište rada odavno ne postoji. Tako da smo mi odavno zagazili u buduću hiperglobalnu ekonomiju ali mi ne izmišljamo poslove nego ljude za te poslove. Npr. izmislili smo nju.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​  Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.