Komentar dana: Nenad Radosavljević

Foto: KoSSev

„Umesto da formira Zajednicu srpskih opština čime bi Srbi dobili svoja kolektivna prava i povećanu bezbednost, Kurti nastavlja sa svojim militantnim planovima čija je krajnja namera proterivanje srpskog naroda i institucija države Srbije sa prostora Kosova i Metohije, a to mu neće poći za rukom“, navodi Petković. „Ali da neko napada srpski narod i oduzima mu dokumenta je apsolutno neprihvatljivo. Niti su srpske tablice Miloševićeve tablice kako govori Kurti, niti su srpske lične karte ilegalne, pa da ih Kurti zamenjuje dokumentom na 90 dana, kao da su Srbi stranci na KiM. Srbi na KiM poseduju dokumenta
države Srbije koja važe u skladu sa svim njenim propisima, Ustavom i zakonima i dodatno nisu u suprotnosti ni sa jednim sporazumom iz Brisela“, kazao je Petković. Kaže da bi upravo zbog toga Kurti da „nasilno ukida srpska dokumenta, jer dobro zna da za to nema uporište ni u jednom sporazumu“ .

„Srbi će nastaviti da čuvaju mir i stabilnost, ali će čuvati i svoj ostanak i opstanak na KiM i svoja zagarantovana prava, koja Aljbin Kurti ne može da gazi i urušava iz dana u dan“. Danas se oglasio i ministar odbrane Srbije, Nebojša Stefanović. „Nema nijednog međunarodnog akta koji Prištini dozvoljava da formira vojsku na teritoriji naše južne pokrajine, ali zato ima Briselskog sporazuma kojim se albanska strana obavezala pred Evropskom unijom da formira Zajednicu srpskih opština. I to odlično znaju i Armend Mehaj i Aljbin Kurti, dok svesno obmanjuju sopstveni narod, pokušavaju da zastraše Srbe na Kosovu i Metohiji i izazovu destabilizaciju našeg regiona na sve moguće načine“, poručio je ovaj ministar.

Ima li išta strašnije od toga da se sudbinom našeg naroda na KiM uz svog, isto takvog, šefa bave oni? Ima to što im je to dopustio upravo taj isti narod zbog svog kukavičluka i primitivnog, sitnog ličnog interesa, da preživi do sutra bolje od komšije.

I sada oni pričaju o militantnim planovima, proterivanju srpskog naroda i srpskih institucija sa KiM a narod pod njihovom vlašću i iz Srbije beži a institucije su iselili ili integrisali. A onda kuražno sa sigurne distance iz udobnih kancelarija prete da to Kurtiju neće poći za rukom i da je neprihvatljivo da neko napada srpski narod i oduzima mu dokumente. Pa još ustvrde kako naše lične karte nisu ilegalne i da Srbi nisu stranci na Kosovu pa još da Priština nema pravo da formira vojsku i da ima obavezu da formira ZSO… E, da nam oni to ne rekoše mi to ne bi znali.

A oni to ponavljaju svakog dana i ne zbog nas koji razumemo da su te njihove priče i treniranje strogoće preko medija u stvari prazne priče, već zbog onih koji su im svojeručnim glasom na izborima predali svoju sudbinu u njihove ruke. Prosto ovakvim istupima kod tog najvećeg dela naroda će stvoriti privremeni, kratkotrajni utisak da nisu pogrešili kada su glasali. Problem je u tome što ta šarena laža i obećanja i pretnje drugoj strani bez pokrića traju samo još nekoliko dana a onda se lakoverni Srbin sa Kosova sa problemom sreće sam. Srećom, kratko pamti, pa će sve ove junačke priče da zaboravi i da napravi mesta za nove. Isto tako junačke, ali ne više ove nego neke druge. Tako nam je, pod istom ovom vlašću od kada niko nije smeo da nas bije preko sukoba sa NATO-om u kome smo pobedili do današnjih dana. Možda bolje i nismo zaslužili.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.