Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Ovo je predlog za koji Demokracia.com saznaje od evropskih diplomata da ga je specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavu Lajčaku, predao zamenik premijera, Besnik Bisljimi:

„1. Srbiji će biti dozvoljeno da održi izbore u Republici Kosovo ako u svim dokumentima i na biračkim mestima koristi naziv ‘Kancelarija za vezu Srbije na Kosovu’. Vlada Republike Kosovo saglasna je da dodeli imunitet i diplomatske privilegije za biračka mesta i pojedince uključene u organizaciju izbora;
2. Misija OEBS-a u Republici Kosovo organizuje održavanje izbora i prikupljanje glasova na biračkim mestima;
3. Srpskim političkim partijama i političarima neće biti dozvoljeno da vode kampanju na teritoriji Republike Kosovo;
4. Primenjuje se reciprocitet za građane Kosova koji žive u Srbiji na osnovu iste prakse“.

Ako OSCE organizuje izbore u aprilu onda ih u svakom slučaju ne održava Srbija. Pravo pitanje je da li su trenutnoj vlasti Srbije važniji glasovi, a znamo da ih ima koliko u dva bloka zgrada na Novom Beogradu ili dostojanstvo i doslednost u vezi zaklinjanja u suverenitet južne srpske pokrajine koje svakodnevno ponavljaju sa državnih i svojih medija sa nacionalnim frekvencijama. Znam ja da vole glasove i da su im jako potrebni, jer ih imaju sve manje pa moraju da dođu do ovih odavde isto kao i do onih iz Republike Srpske, ali bi, ako pristanu na uslove, morali dodatne napore da ulože kako bi objasnili biračkom telu u Srbiji kako to više Srbija ne stanuje na Kosovu, a obećali su da nikada na to neće pristati. I kako će to jednako kao Srbija na Kosovu na isti način i Kosovo imati izbore u Srbiji. Međutim to za njih nije problem jer su godinama u desetinama situacija proglašavali pobedu a narod je te laži i stvarne poraze zaboravljao za nekoliko dana. Znači, uvežbali su se do neviđenih razmera da obmanjuju lakoverne i naivne da “ono što su čuli – nisu čuli, a što su videli – nisu videli”. Što se tiče uskraćivanja kampanje njihovih predstavnika u srpskim sredinama, to ovima nije ni potrebno jer su sigurni glasovi kovertirani u glavama pregaženog srpskog naroda na Kosovu za ovih 10 godina i oni će još 10 godina iz straha koji im je u kosti usađen glasati za iste… Srećni nam uslovljeni izbori!Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.