Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Poslanici kosovske skupštine izglasali su danas Nacrt zakona o Finansijskom sporazumu za IPA 2018, između Kosova i Evropske unije, prenosi Koha. Nakon što je predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca, upozorio poslanike da ne napuštaju sednicu, jer nema kvoruma za izglasavanje, većina je obezbeđena i Nacrt zakona je izglasan sa 83 glasa Za. Pored toga, izglasan je Međunarodni sporazum o ratifikaciji Sporazuma o zajmu između Kosova i Evropske investiciona banke za finansiranje projekta „Odgovor Kosova na pandemiju kovid-19“. Konjufca je potom dao 20-minutnu pauzu navodeći da predstavnici Vlade treba da budu prisutni u sali kako bi predstavili ostale nacrte zakona. „Ovako ne može da funkcioniše Skupština Kosova. Idemo na pauzu od 20 minuta dok Vlada ne postane ozbiljnija“, rekao je on.

A to neće da se desi.

Kosovska policija je privela jednog muškarca u Leposaviću, kojem se stavlja na teret posedovanje narkotika. U ulici Nemanjina u Leposaviću, juče oko 11:15h, policija je pretresla kuću osumnjičenog. Tada je nađeno i zaplenjeno: 5,85 grama kokaina, 190 evra, 109.700 dinara, 100 denara, jedan američki dolar, dva mobilna telefona i mlin. Nakon saslušanja u stanici policije, osumnjičeni je upućen u pritvor. Slučaj se istražuje.

Sve, sve ali jedan Američki dolar? Jel to zbog uroka? Viđao sam 10$ i čak i 100$ ali 1$ nikada nisam. To je kao amajlija. Možda vas to policajci neko zeza!

Američki diplomata i bivši ambasador na Kosovu, Greg Delavi, kaže da je sukob između Kosova i Srbije daleko od rešenja. Delavi je u objavi na Tviteru pre nekoliko dana naveo da je pre samo nekoliko nedelja na granici Kosova i Srbije, Srbija rasporedila vojnike u pogranične oblasti kao pretnju. „Srbija još uvek ne priznaje Kosovo i pre samo nekoliko nedelja je rasporedila svoje vojnike u pograničnom području kao pretnju. Konflikt je daleko od rešenja, uprkos brojnim naporima mene i drugih Amerikanaca i Evropljana tokom mnogo godina. Realnost“. napisao je Delavi.

To očigledno nije do vas! A zašto se onda „bakćete“? Odustanite lepo pa ćemo mi sve da rešimo sami.

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog učestvovao je danas na otvaranju izložbe o nestalim licima na Kosovu. On je tim povodom rekao da je pitanje nestalih najbolinija tema za građane Kosova. „Pitanje nestalih lica na Kosovu i dalje je jedna od najbolnijih tema za narod Kosova. Danas sam učestvovao na otvaranju izložbe koja je na mene ostavila dubok utisak“, napisao je šef Kancelarije EU na Kosovu. Inače, u ponedeljak na zidovima dugog i uskog hodnika postavljena su imena, prezimena i mesto nestanka preko 1.600 ljudi. Ovo dolazi u vreme osuda i novih otkrića brojnih sumnjivih masovnih grobnica na teritoriji Srbije.

Jeste to bolna tema, ali postoji još bolnija. Kako oni koji su živi ne mogu da se vrate tamo odakle su? Mrtve nećemo vratiti bilo kakvom odlukom ili presudom da ih potražimo. A tržićemo ih i nećemo pristati na zaborav. Ali ovi živi, bar oni mogu da se vrate, ali ih niko neće. To je veća sramota i poraz živih. Dok je raznih Sima Spasića i sličnih na obe strane, koji od zapomaganja za nestalima žive, i to dobro, nećemo se otrgnuti profiterskim ambicijama aktuelnih zagovornika „Pronalaženja sudbine kidnapovanih i nestalih“ zbog „nas“ a ne zbog njih i njihovih porodica. Sramota je ovo i poraz svih koji gledamo i svedočimo moralnom posrnuću naroda. Na obe strane. Ja se stidim.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.