Komentar dana – Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

U rešavanju kosovskog problema Srbija pokušava da izvuče najviše što može za zemlju izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. „Jel vi mislite da ja ne znam ko se s kim sastajao na severu Kosova. Mislite da naša Služba ne radi ništa“, rekao je Vučić u gostovanju na televiziji Pink. On je istakao da te sastanke organizuju neke strane obaveštajne službe i da su se „aktivirali neki političari za koje se nije čulo 15 godina“.

Ja zaista i mislim da ta naša Služba ne radi ništa, već da po ceo dan “fejsbuči”. Tako je i saznala da su se neki ozbiljni ljudi i prijatelji sastali, pa zato fotografije nisu ni krili. Da ti neki službenici Službe nisu zevali u telefon, mogli su uživo da vide u Etno kući „Jošanica“ neke iskusne ljude, ali patriote, koji svoj posao ne rade kao “neki” samo zadnjih 6 godina i pri tome ga ne znaju, ne ni pomenutih 15 godina, nego mnogo duže. I mogli su službenici Službe da vide da su ugostitelji objekta pošteni i dobri domaćini, iskrene patriote, a ne sumnjivi strani tipovi, kao kod šefa im u kabinetu. Službenici Službe da se vrate na motorole.

Vlada Kosova je formirala tehničku radnu grupu za procenu celokupne imovine u vlasništvu društvenog preduzeća „Trepča“. Na sastanku Vlade rečeno je da će ova grupa pripremiti konačni predlog za Vladu najkasnije u roku od tri meseca od donošenja ove odluke. Kosovo nikada nije uradilo detaljnu procenu stvarne vrednosti Metalurškog kombinata „Trepča“. Jedina studija o svim prirodnim resursima Kosova iz 1992. godine procenjuje da materijalni potencijal Trepče može da bude 85 milijardi američkih dolara.

A tu studiju je Kosovo nasledilo od Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, pa bi kao bilo red da uz studiju u paketu nasledi i 85 milijardi dolara.

Komandant združenih snaga NATO-a u Napulju admiral Džejms Fogo poručio je tokom boravka na severu Kosova da je „NATO veoma, veoma snažan i unutar i izvan Kosova“ i da KFOR ima dovoljno vojnika u slučaju nemira u kontekstu pitanja podele Kosova.

Veoma snažan je NATO bio i 2004. I unutar i izvan Kosova. I KFOR je imao mnogo dovoljniji broj vojnika – 38.000. Ako smo tada prošli kako smo prošli, a bilo je strašno, nešto nisam siguran koliko je ovih sadašnjih, prisutnih 4.000 – i dovoljno.

Šef UN Antonio Gutereš je, u izveštaju koji se odnosi na razvoj događaja na Kosovu od sredine aprila do sredine jula, naveo da je zabrinut zbog namera da se u zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani izgradi put, pozivajući lokalne vlasti da poštuju zakone i odluke prema kojima je izgradnja zabranjena.“Primećujem, sa rastućom zabrinutošću, da ubistvo Olivera Ivanovića i posle šest meseci nije rešeno. Pozivam vlasti na Kosovu da intenziviraju istragu i iskoriste sve dostupne kanale koji bi im u tome mogli pomoći“, naveo je Gutereš.

Izveštaji šefova UN-a nam nikada nisu bili problem. Naš problem je što su to samo izveštaji i obično se nikog ne tiču.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.