Komentar dana – Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić početkom septembra trebalo bi da boravi na Kosovu i da se obrati našem narodu, piše list Blic. Ovo je dogovoreno na sastanku predsednika Srbije i predstavnika Srba sa juga, severa i centralnog dela pokrajine u sredu. Kako navodi list, jedan od najvažnijih zaključaka sastanaka jeste da će svaki predlog, stav ili odluka koje Beograd bude usvojio prvo biti predočeni predstavnicima Srba iz pokrajine i biće saslušan njihov stav.

Nema potrebe predočavati “predstavnicima” Srba iz pokrajine predlog, stav ili odluku koje će Beograd usvojiti jer će ih Beograd usvojiti. A nema potrebe ni saslušati njihov stav jer je njihov stav svaki predlog, stav ili odluka koje Beograd bude usvojio.

Predstavnici Srpske liste sa Kosova razgovarali su u Beogradu sa predsednikom Srbije. Na sastanku je dogovoreno da se svi problemi rešavaju dijalogom, rekao je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović. Razgovor u Beogradu je protekao u prijateljskoj atmosferi i dogovoreno je da se očuvaju čvrste veze sa Beogradom jer je to od ključnog značaja za opstanak Srba na Kosovu.

Kakva idila. Oni dole srećni sa svojim porodicama, on gore srećan sam sa sobom. Onda oni došli u goste kod njega, malo ćaskaju, posle jedni druge odhvale za medije i tako to. A pravno obavezujući završni sporazum se krčka.

Što se više odlaže rešenje kosovskog pitanja, svaki novi predlog biće gori i radikalniji za Srbiju, izjavio je danas ministar Rasim Ljajić i istakao da zato treba pomeriti stvari sa mrtve tačke, pre svega zbog Srba koji žive na Kosovu i zbog napretka zemlje. „Ako pogledate istorijski, u zadnjih 25 godina svaki sledeći predlog za Kosovo je bio gori od onog prethodnog. I svaki legitimni predstavnik Albanaca je bio radikalniji od prethodnog.“

Isto je i kod nas. Ovaj ,sada legitimni predstavnik, najradikalniji he od svih pre njega. Da im Kosovo i Metohiju da.

Očekuje se da će predstavnici nekoliko ambasada u Prištini danas posetiti Dečane i manastir Visoki Dečani, kako bi se upoznali sa zabrinutošću sveštenstva i problemima koje taj srpski manastir ima zbog gradnje puta Dečani – Plav. Eparhija Raško-Prizrenska insistira na tome da radovi budu obustavljeni, za šta je u maju ove godine dobijena podrška od šefice Kancelarije EU na Kosovu i američkog ambasadora.

Rešenje problema se zove “dobra volja Ramuševa”. Postoji samo jedan jedini problem. Nema je.

Za svakog migranta spasenog iz mora Evropska komisija će državi koja odluči da ga prihvati platiti 6.000 evra.

Je l’ to ono “trgovina ljudima”? Nekako miriše na to. Mada, ne plaća onaj ko kupuje nego onaj ko prodaje.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​  Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.