Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Pronalazak falsifikovane novčanice u Gračanici, ilegalni prelazak na Severu Kosova, neprijavljivanje robe carini i neprimenjivanje odluka za prevenciju bolesti životinja i biljaka – četiri su slučaja registrovana u srpskim sredinama na Kosovu u poslednjem policijskom izveštaju.

Izveštaj kakav se samo poželeti može. Bilo bi lepo kada bi slični izveštaji bili svakog dana nadalje a ne kao često svih ovih godina.

Milijarder Bil Gejts je u razgovoru sa jutjuberom Derekom Milerom pobrojao čitav niz katastrofa koje prete čovečanstvu i na koje ljudi nisu spremni. Sledeća katastrofa koja će nas dočekati nespremne su klimatske promene, rekao je Gejts. “Broj mrtvih biće veći nego u ovoj pandemiji”, sumorno je upozorio on.Prošle godine, Gejts je u svom blogu naveo da će klimatske promene biti isto tako smrtonosne kao pandemija i da će do 2100. godine biti pet puta smrtonosnije. Gejts je Mileru rekao da bi, uprkos lekcijama koje smo naučili u pandemiji korone, nova pandemija opet mogla da izazove haos. Njegov savet? Da svet bude spreman kako broj umrlih ne bi bio toliko visok.

Ja se jedino nadam da će se ljudski rod osvestiti i preduzeti mere neutralisanja namnoženih ludaka u svetu koji u rastrojstvu neuspeha protivprirodnog i protivBožjeg produženja sopstvenog života ne prezaju od osvete prema svima koji se rađaju i nastavljaju da žive i posle njih.

Reditelj „Dare iz Jasenovca“ Predrag Antonijević rekao je za Radio-Beograd 2 da je znao da to ostvarenje neće ući u uži izbor za Oskara u kategoriji za Najbolji film na stranom jeziku. Za to krivi politički napad, kojim je Srbima na jedan perverzan način uskraćeno pravo da se žrtvama u jasenovačkom logoru oduže.

Bez sumnje je oduživanje žrtvama Jasenovca moralan i pozitivan čin za poštovanje. Bez sumnje postoji i namera nosioca nacističke ideologije da suzbiju svaki pokušaj da istina o njihovim zlim namerama ugleda svetlost dana i tako zauvek bude iskorenjena. U nekoj meri, u pogledu slučaja, treba ipak uzeti u obzir i realan kvalitet proizvedenog koji je proizvod posrnule srpske kinematografije, gde je posrnuće evidentno, kao i u kulturi, književnosti i muzici.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.