Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini pozvala je kosovske političare da se ne mešaju u rad Specijalnog suda. „Stav SAD je nepromenjen. Podržavamo rad i mandat Specijalizovanih veća i Kancelarije Specijalizovanog tužioca i pozivamo sve zainteresovane da im omoguće da nastave svoj rad bez bilo kakvog mešanja”, navodi se u saopštenju američke ambasade.

Baš se nešto pitam: Kakav je to sud u čiji rad može neko da se meša? Osim onih koji su ga izmislili i stvorili.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, uputio je službeno pismo kosovskom premijeru, Avdulahu Hotiju, povodom odluke kosovske ministarke spoljnih poslova, Melize Haradinaj – Stuble, da predsedniku Srbije Aleksandar Vučiću zabrani posetu Kosovu. „Kao što je definisano Sporazumom o slobodi kretanja, pojedinci svake strane mogu slobodno putovati na teritoriju druge”.

I?

Ekatarina Trendafilova je ponovo imenovana za predsednicu Specijalizovanih veća Kosova za naredne četiri godine. Kako je saopšteno, šef misije EULEX na Kosovu Lars Gunar Vigermark ponovo je imenovao sudiju Trendafilovu na još četiri godine i to imenovanje stupa na snagu 15. decembra 2020. godine. Trendafilova je izrazila zahvalnost za „poverenje koje joj je ukazano da nastavi da služi Specijalizovanim većima Kosova, koje su ušle u novu i važnu fazu sa početkom sudskih procesa”. Istakla je da je uverena da će se procesi voditi na zaštićen, nezavistan, nepristrasan, pošten i efikasan način, u skladu sa mandatom Specijalizovanih veća Kosova.

Ona je uverena. Mi nešto baš i nismo. Samo je vreme sudija, što se nas tiče. Jer oni što su tužioci i sudije, siguran sam, kao i uvek pre ovih Specijalizovanih veća, će u narednom periodu pokazati da to nisu.

Lideri tri pobedničke koalicije „Za budućnost Crne Gore”, „Mir je naša nacija” i „Crno na bijelo”, Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, sačinili su, u susret izglasavanju novog saziva Vlade Crne Gore, Sporazum o programskim prioritetima ekspertske vlade, koji obuhvata 13 tačaka. Sporazum, u koji je Dan imao uvid, podrazumeva usvajanje pet zakona, i to o poreklu imovine, lustraciji, zakona o Vladi, o Skupštini, kao i zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Iskreno se nadam da će ovo što rade biti do kraja realizovano. I zbog sumnjičavih dokonaša i zbog razočaranih Vučićevih i Milovih pristalica a najvažnije zbog bratskog nam naroda Crne Gore. Moja podrška.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.