Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Ministar obrazovanja Ram Ljikaj, rekao je da se odluka o odlaganju početka procesa učenja odnosi na sve opštine u zemlji i da su obavešteni da su u opštinama na severu počeli sa nastavom u školama, iako su lokalne vlasti odlučile da se nova školska godina odlaže do 14. septembra. Opštine na severu Kosova odlukom Ministarstva prosvete Srbije započele su onlajn nastavu, a Ljikaj kaže da se odluke kosovskih vlasti odnose na sve građane Kosova.

Uvek sam smatrao da prosvetni i zdravstveni sistem u srpskim sredinama na Kosovu i u Metohiji moraju ostati integralni deo sistema Republike Srbije, bez obzira na okolnosti. To je izvodljivo ako, sa jedne strane, postoji dobra volja, a sa druge, čvrsta volja i odlučnost u očuvanju ovakvog stava, koji je kod trenutne vlasti u Srbiji samo deklarativan. S obzirom na to da u Prištini ne postoji dobra volja nizašta, a u srpskoj vlasti nema iskrene odlučnosti isto nizašta, osim prevare, očigledno je da će ove generacije naše dece na KiM đačke dane provesti u problemima. A mi u zbunjenosti.

Kosovska policija je zabeležila slučaj krijumčarenja robe i zabranjene trgovine u Leposaviću, saopšteno je u dnevnom izveštaju. Policijska jedinica, u blizini administrativne linije u opštini Leposavić, zaustavila je sinoć oko 21.50 časova vozilo kojim je upravljao osumnjičeni sa prebivalištem na Kosovu. On je ilegalnim putem iz Srbije ušao na teritoriju Kosova, a u automobilu je prevozio oko 50 kg suvih pečuraka.

Kakav „zlikovac”! Pazi molim te, švercuje pečurke… Umesto droge, kao sav normalan svet.

Ministar pravde u Vladi Kosova, Seljim Seljimi, boravi u SAD gde će učestvovati na sastanku 4. septembra u Beloj kući. Dva dana pre sastanka Seljimi je započeo sastanke sa predstavnicima Bele kuće. Seljimi se sastao sa Bruceom Svartzom iz Ministarstva pravde Sjedinjenih Država. Kako prenosi RTK, Seljimi je zamolio američke sudije da dođu na Kosovo i podele svoje iskustvo sa kosovskim sudijama. „Za jačanje pravosudnog sistema podrška američkih prijatelja ostaje nezamenljiva“.

Pravosuđu na Kosovu ne trebaju prijatelji. Bili su tu 20 godina i ništa. Njemu trebaju tutori.

Potpredsednik DSK i gradonačelnik Gnjilana, Ljutfi Haziri, gostujući na RTK, ponovio je da se zalaže za razmenu teritorija. Haziri je kazao da je svestan da se njegovo mišljenje po ovom pianju razlikuje od stava njegove stranke, ali i da smatra da bi takvo rešenje pomoglo „pomirenju Kosova i Srbije“.

Samo jedna podela ima smisla i ne bi dugoročno postala pretnja stabilnosti i izvor novih sukoba. To je podela po principu vlasti a ne teritorije. To znači da tamo gde su Albanci većina, oni upravljaju i uređuju život, a tamo gde su Srbi većina, to isto čine oni. Naravno, kada se vrati 230.000 proteranih širom Kosova ili bar oni koji to žele, ali ne pod pritiscima, pretnjama i uz prevare kao do sada.

Fondacija za otvoreno društvo saopštila je da planiraju donaciju od 1,5 miliona dolara za pomoć kosovskim institucijama u borbi protiv pandemije kovid-19. Kako je planirano, ta sredstva biće iskorišćena za kupovinu približno 100.000 PCR testova. „Testiranje je važan korak za držanje pandemije pod kontrolom“, rekao je Aleksandar Soroš, zamenik predsednika Odbora za Fondacije otvorenog društva.

I sada mi treba da pomislimo da ovaj ne zna da PCR testovi nisu pouzdani i da mogu biti pozitivni i na mnoge druge boleštine osim kovid-19. I mi treba da pomislimo da svi krizni štabovi „dubokih država” ne znaju da maske ne štite od koronavirusa kao ni zaboravljene rukavice. Znaju oni to ali nas zamaraju kao ribolovci ribe kada pecaju. Dok nas ne strpaju u meredov.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.