Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Poslanica pokreta Samoopredeljenje u kosovskoj skupštini, Fitore Pacoli, izjavila je da, ukoliko se potvrdi da je vest o tome da je Jamajka priznala nezavisnost Kosova – lažna, treba otpustiti kosovsku ambasadorku u Americi Vljoru Čitaku. „Ne trebaju nam ambasadori koji šire lažne informacije. Ako vesti o priznanju Jamajke nisu istinite, ambasadorka Čitaku treba odmah da bude otpuštena i da se zatraži njena odgovornost“, napisala je Pacoli na Fejsbuku. Iz kabineta kosovskog predsednika Hašima Tačija saopštili su da razjašnjenje u vezi sa lažnom vešću da je Jamajka priznala Kosovo treba tražiti u kosovskom ministarstvu spoljnih poslova. Aktuelni ministar spoljnih poslova Glauk Konjufca je naveo da je vest o priznavanju dobio mejlom od kosovske ambasadorke u Americi Vljore Čitaku i da će uskoro preduzeti akcije kako bi se se ispitala svačija odgovornost.

Kakva zbrka, kakvo zbunjivanje. A, suštinski nije važno. Važno je samo da se Albanci, i drugi, sa Kosova u Srbiji osećaju kao Srbi iz uže Srbije na Kosovu bez obzira na NATO administrativnu liniju. Ko ne shvata i ne zalaže se za takav odnos nije pošten, političar je populista i gleda samo sebe.

Kosovski predsednik Hašim Tači strahuje da će decenije biti izgubljene, ako se ove godine „ne desi nešto“ u dijalogu Beograda i Prištine, a trenutnu situaciju ocenjuje kao „nikad bližu“ i „nikad dalju“ od rešenja kosovskog pitanja. Objašnjava da je završna godina prvog mandata američkog predsednika Donalda Trampa najbolje vreme za dogovor na Balkanu.

„Ne mislim da ćemo moći ponovo da zadobijemo pažnju predsednika Trampa, SAD i njegovog tima. Ovaj povratak pažnje SAD na naš region je dar od Boga i za Kosovo i za Srbiju – moramo to iskoristiti“, kaže Tači.

On mora da shvati da više nije pregovarač, da su pregovori na najvišem nivou između Beograda i Prištine, koji su uzgred bili pokušaj prevare, propali. I da se sve mora vratiti na egzistencijalna pitanja običnih ljudi, normalizaciju međuetničkih odnosa i stabilizaciju prilika. Bez huškanja na mržnju koja proizvodi nasilje, u kom stanju pojedinci kao što su on i “njegov drug pregovarač sa druge strane stola” najbolje plivaju.

Projektna dokumentacija za gradnju drugog pravca autoputa od Beograda do Sarajeva, Požega – Kotroman, biće završena ove godine, a radovi bi mogli da počnu 2021, najavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

I tako je Zorana oprana i okačena da se suši, afere zaboravljene kao da nisu bile, pljačka izbalansirana, odnosi opeglani, a obećana smena onih koji ne rade kako treba skrenuta u drugu stranu.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.