Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, izjavio je da će taksu na srpske proizvode ukinuti nakon što dobije preporuke radne grupe koju treba da formira Ministarstvo trgovine, a čiji će deo da budu i organizacije koje se bave privredom i lokalni proizvođači. Kurti je rekao da će se principi reciprociteta koje bude donela kosovska vlada zasnivati na principima Svetske trgovinske organizacije i CEFTA-e. Kurti je dodao da će tada da donese odluku o uklanjanju takse i uspostavljanju reciprociteta.

Prosto, zar ne?

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, demantovao je postojanje američkog plana za „brzo rešavanje“ kosovskog pitanja. On je na svom Tviter nalogu naveo da su navodi portala EUObserver o tome da Sjedinjene Države promovišu ideju „brzog rešenja“ kosovskog pitanja – lažna vest.

I tako su briselski razgovori na najvišem nivou tj. o statusnim pitanjima i brzom rešavanju razgraničavanjem zauvek poraženi a svi koji su se zalagali za razgovore o životnim pitanjima su bili u pravu. Drago mi je što sam jedan od tih.

Bivši premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, rekao je da ukidanje takse i uspostavljanje reciprociteta nisu ista stvar i optužio Aljbina Kurtija i Vjosu Osmani da su krivi što ambasador Grenel traži da se taksa ukine. Haradinaj smatra da zbog toga što su Kurti i Osmani ranije rekli da će ukinuti taksu, ambasador Grenel sada to i traži.

Pogrešno, bez smisla, bez logike. Samo pokušaj odbrane neodbranjivog i puko iznošenje političke različitosti zbog nje same. Gubitnici obično tako i rade. Kritikuju sve što rade oni koji su ih porazili… A takse su glupost.

Svi građani Srbije koji imaju pitanja u vezi sa ostvarivanjem određenih prava na Kosovu i Metohiji, od 20. februara mogu da se obrate Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja svakog utorka i četvrtka od 10 do 14 časova, saopštilo je to Ministarstvo. „Republika Srbija brine o svim svojim građanima jednako, u kojem god delu naše zemlje da žive”, rekao je ministar Zoran Đorđević. Đorđević je napomenuo da je politika predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije da se dodatno poveća briga o građanima na KiM i da se svi uslovi za život podignu na viši nivo.

Ja dobio pasoš Koordinacione uprave. On nije isti kao kod onih koji žive u drugim delovima Srbije i uopšte se ne osećam jednako. Ni sa onima iz uže Srbije ni sa onima sa KiM koji su se snašli. Kažu mi da je to zato što sam ja nesnalažljiv da se uklopim u lojalnost bitangama, neznalicama i pokvarenjacima koji upravljaju Srbijom. Slažem se ali ja sam baš ponosan zbog toga.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor tekstaComments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.