Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Hitno rešavanje statusa Kosova

Ako u mandatu Ujedinjenih Nacija na Kosovu kroz UNMIK za 9 godina i u periodu privremenih institucija kojima su protivno važećoj Rezoluciji 1244 i međunarodnom pravu preneta ovlašćenja nije ispunjena nijedna od obaveza prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, samo naivni mogu verovati a pokvareni ubeđivati taj isti narod da će se stvari popraviti brzim, čak hitnim rešavanjem pitanja Kosova.

Brzopleto rešavanje statusa Kosova bi, bez obzira na to koje je od pominjanih, u svakom slučaju na određenom delu teritorije zauvek zaključalo ključna pitanja bez kojih ne može biti pomirenja i uspostavljanja stabilnosti u regionu, a to su:

1. Povratak raseljenih

2. Povratak imovine raseljenima

3. Nadoknada štete raseljenima (njih oko 220.000) i do sada vraćenima (ukupno 2% od 220.000) za uništenu imovinu u toku bombardovanja i po dolasku međunarodnih snaga 10. juna 1999. godine.

4. Nadoknada štete raseljenima i vraćenima za uzurpaciju imovine u periodu do 20 godina koju su bez naknade koristili pojedinci iz većinske populacije.

5. Nadoknada štete, učinjene raseljenima, nastale po osnovu oduzetog prava na rad i u smislu gubitka radnih mesta proterivanjem i u smislu nemogućnosti učestvovanja u proceduri ostvarivanja naknade po osnovu privatizacije preduzeća zbog nedostupnosti institucija kao što je Kosovska poverilačka agencija (razjašnjenje sledi ako neko pita).

6. Nadoknada štete SPC za preko 130 uništenih ili oštećenih objekata, srpske kulturne i verske baštine, u toku bombardovanja i od dolaska međunarodnih snaga bezbednosti na Kosovo.

7. Otkrivanje sudbine kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji kao i sveobuhvatno sprovođenje istrage u vezi trgovine organima i procesuiranja počinioca tog monstuoznog zločina.

Brzopleto rešavanje statusa Kosova, bez obzira na to da li je u pitanju podela, razgraničenje ili razmena teritorija bi u svakom slučaju proizvelo nezavisnu tvorevinu koja bi bila kud i kamo nedostupnija za regulisanje spornih pitanja nego što je bila u periodu mandata UNMIK-a ili sada, kada protivno međunarodnom pravu neku vrstu nadgledanja sprovodi EU. Nažalost brzopleto rešavanje zagovaraju mnogi i odgovara im iz raznih razloga:

1. Aleksandar Vučić – jer je da bi došao na vlast obećao zapadu da će rešiti pitanje a narodu da će rešiti problem. Međutim ta dva obećanja po svojoj suštini nisu kompatibilna jer je zapadu obećao nezavisnu državu a narodu Autonomnu pokrajinu. Brzo rešenje bi mu u okolnostima uspostavljene totalne diktature i apsolutne podrške zapada omogućilo da silom dobije i izbore posle potpisivanja „normalizacije-kompromisne nezavisnosti“ i ostane u totalitaralnom sistemu
na vlasti do kraja života.

2. Ramuš Haradinaj, Hašim Tači i Kadri Veselji – jer ništa svom narodu i građanima Kosova ne umeju da ponude osim virtualne nezavisnosti. Nemaju sposobnosti da urede život iako im u tome niko ne smeta ni sada pa biraju da ponude ništa tj. nezavisnost da bi kod izmanipulisanih birača izdejstvovali većinu glasova i ostali na vlasti do kraja života iz bolesne ambicije i iz razloga
izbegavanja odgovornosti, zbog zločina pred Specijalnim sudom, putem imuniteta pozicija na kojima se nadaju da će i dalje biti.

3. Delovi Američke i EU administracije kojima je to posao a do sada nisu ništa uradili.

4. Većina civilnog sektora u Srbiji i gotovo ceo srpski civilni sektor na Kosovu i Metohiji (ceo na Severu) koji su ili veštim manipulacijama ili čak i podmićivanjem stavljeni u službu i rade za interes režima iz Beograda kako bi i dalje podržavali brzopleta rešenja u raznim oblicima a koja su šteta koja se njih lično i pojedinačno ne tiče ali je velika i preteška za one koji je osećaju na sopstvenoj koži.

5. Obrazovana struktura stanovništva u Srbiji, koja bezpogovorno podržava vođu, da bi ili sačuvala svoje pozicije ili da ne bi izgubila posao jer misli da je ovo zlo od Boga i da svojim doprinosom u rušenju neće ništa postići a imaće ličnu štetu.

Od svih i svega meni je jedino žao intelektualne mladosti Severa Kosova (najviše u NVO-ima) koja je bila naša nada. Ostaje nam samo da čekamo neku novu mladost koja je intelektualna, obrazovana na svetskim univerzitetima i poštena. Ova generacija to nije bila.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.