Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u telefonskom razgovoru sa Angelom Merkel ponovio je da je za prevazilaženje zastoja u dijalogu neophodno da Priština ukine takse. Vučić je još jednom zamolio kancelarku da pomogne da se nastavi slobodan protok robe i trgovina. On je razgovarao sa kancelarkom Merkel o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu, pre svega o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine.

Sada posve nije jasno kako su takse postale jedini uslov i presudne za nastavak pregovora posle vojske Kosova, Trepče, najnovije prekomerne upotrebe sile ROSU jedinica na severu i izglasane platforme Prištine koja je neprihvatljiva za Srbiju. Ako je kosovska platforma neprihvatljiva, čemu onda pregovori. Suština dakle nije da li treba ukinuti takse, nego o čemu pregovarati kada se posle toga sedne za sto… Dakle, Vučić traži ukidanje taksi kao izgovor za nastavak završnog dogovora o nezavisnosti Kosova.

Zamenik direktora zaduženog za Evropu i Rusiju američkog Saveta za nacionalnu bezbednost, Džon Erat, izjavio je da ne može biti podele Kosova, uz ocenu da je ta priča bila i ostala „glupost“. „To je bilo aktuelno još 2007, tokom Ahtisarijevog procesa, kada su neki takozvani stručnjaci predlagali podelu. Tada je to bila glupost – kao i sada. Ovo sada je samo ponavljanje“, rekao je Erat u intervjuu za Glasa Amerike. On je naveo da je Vašington saglasan sa bilo kakvim sporazumom koji postignu dve strane. „Cilj je da bude postignut sporazum i da budu normalizovani odnosi.

Ovako “plitko” razmišljanje potpuno pojednostavljuje i obesmišljava sve moguće pristupe problemu, razmišljanja, strmljenja, strategije za pregovore i bilo kakve platforme. To bi kod ovog Erata izgledalo ovako: “Pa šta? Neka ovi ovima ukinu te takse a ovi ovima neka priznaju tu nezavisnost i eto tog sporazuma. I posle normalizacija odnosa”… E pa nije to tako jednostavno. Postoje Erate ipak i neki ozbiljni ljudi koji se sa time ne slažu a ovo ih se pitanje najviše tiče.

Američki ambasador u Srbiji, Kajl Skat, izjavio je da zamrznuti konflikt po pitanju Kosova nije opcija koja donosi stabilnost. „Srbija se Briselskim sporazumom posvetila tome da pokuša da postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji, kao i Kosovo”.

Kajle, nije se Srbija posvetila nego vam je Vučić obećao da će vam doneti na sto fino upakovanu nezavisnost u Sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine bez vraćenog naroda i vraćene mu imovine. Mi se sa time ne slažemo. Mi tražimo našu otetu zemlju, naše porušene kuće, naša radna mesta, naše godine provedene u kolektivnim centrima, naše crkve i manastire, naša ljudska prava… Tražimo svoje izgubljene živote.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.