Komentar dana : Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je danas da će u Bratislavi, na međunarodnoj konferenciji u organizaciji GlobSec, „reći istinu“ i da je potrebno da „Amerika privoli Prištinu da ukine takse na srpsku robu“. „Ja sam za razgraničenje i toga se ne stidim, ali Srbi su protiv toga i ja sam razumeo poruku naroda. Mi nismo spremni da čujemo istinu oko Kosova, čak i kad je svi znaju. Neće to ljudi da prihvate jer to dira u njihove emocije“, kazao je on.

Da bi došao na vlast ubeđivao je narod da, ta njegova sadašnja istina, nikada neće biti istina ako on dođe na vlast. Onda je prihvatio i ispotpisivao dodatno sve što su od njega tražili i sada nas ubeđuje da smo emocionalno nezreli i da smo nesposobni da čujemo da je ta istina jedina istina.   

Na šefa srpske diplomatije, Ivicu Dačića, vrši se ogroman pritisak u vidu otvorenih pretnji smrću, a sada su predstavnici Kosova angažovali i širu i užu familiju u ovoj akciji, kako bi dodatno zaplašili srpsko rukovodstvo. Prema pisanju medija, Dačić je, učestvujući u akciji na Instagramu, na novčanici od 100 američkih dolara napisao „Kosovo je Srbija“ i potpisao se. Brat Ramuša Haradinaja, Daut Haradinaj, za Kosova Info rekao je da je to „sramna akcija“, da Dačić „ponižava američki dolar“ i upozorio ga da „dobro čuva ono što ima“.

To što je neprijatelj mog neprijatelja, Ivica Dačić u konkretnom slučaju, ne znači da je meni prijatelj. Prema rezultatima delovanja na moju štetu i štetu naroda u okruženju su dosta slični.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, je pre odlaska u Bratislavu, gde će prisustvovati međunarodnoj konferenciji koju je organizovao „GlobSec“, održao konferenciju za novinare. Tači je kazao da će ovo biti prilika da se razgovara o dijalogu. „Slovačka nije priznala nezavisnost Kosova, ali je podržala Kosovo. Eventualni sporazum između Kosova i Srbije će doneti mir“, rekao je on. Prema njegovim rečima, na sastancima foruma će takođe tražiti podršku liberalizaciji viznog režima. „Sada je vreme za liberalizaciju i ne treba gubiti vreme“, rekao je on. Tači je rekao da bi taksa na srpsku robu trebalo da ostane na snazi i da se ne treba posmatrati kao kriterijum za ukidanje viza.

Nikako ne mogu biti protiv vizne liberalizacije, bez obzira na to ko je traži jer će to svakako biti korisno za ljude i zato što je to normalno. Ali isto tako ne mogu da razumem da neko iole razuman može da smatra da takse treba da ostanu na snazi. To zagovarati nije ni politička taktika, ni kriminalni interes ni kvazinacionalizam, to je glupost i bezobrazluk.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da je neophodno, kako bi se došlo do izbora, da se smanje tenzije i mržnja i da svi koji idu na izbore prihvate rezultate koje će ti izbori dati. „Da bi se do toga došlo, mora da se pregovara između stranaka opozicije i stranaka vlasti, kakva god da je vlast i kakva god da je opozicija, i ko god činio te stranačke pregovaračke timove“, rekao je Đilas, za novi broj nedeljnika Vreme. On je, objašnjavajući da se moraju smanjiti tenzije da bi se došlo do izbora, konstatovao da „živimo u zemlji prepunoj tenzija, agresije, mržnje, u kojoj sutra nije moguće organizovati fer i poštene izbore, jer ko zna do čega bi dovele tenzije“.

Nije za verovati da će oni koji su 7 godina razvijali strategiju opstanka na vlasti putem nefer i nepoštenih izbora pritiscima, pretnjama i ucenama birača pristati na poštene izbore i mogućnost da izgube vlast. A i šta bi posle toga radili kada je vladati jedino što znaju… Misle da znaju.



Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.



 

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.