Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Šef kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija, Bekim Čolaku, izjavio je juče da je momentum za konačni mirovni sporazum sa Srbijom ove godine izgubljen. Čolaku je dodao da zbog toga nema smisla ukidati uvoznu carinu na srpsku robu, što je odložilo dijalog između Beograda i Prištine.

Nema smisla isto onoliko koliko nije imalo smisla ni uvoditi ih, i isto toliko koliko nema smisla baviti se njima, a naročito ih stavljati u prvi plan kao problem za veštačko odlaganje namera i ideja koje su propale i pre nego su obnarodovane.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji ponovio je danas da država Srbija i svi oni koji su počinili genocid na Kosovu za to moraju da odgovaraju. Veselji je danas posetio mesto gde će se, kako očekuje, graditi “muzej genocida”, saopšteno je iz Skupštine Kosova. U pitanju je nekadašnja fabrika za proizvodnju keramičkih pločica u Prištini, a kako je najavio, kamen temeljac će biti postavljen 2020. godine.

Svi oni koji dvadeset godina kasnije postavljaju kamen temeljac za “muzej genocida” imaju veoma lošu nameru da stanje varničenja među komšijama nikada ne prestane, jer samo tako će oni biti tu gde su ih sukobi i stradanja doveli i gde opstaju na politici podgrevanja mržnje.

Na Kosovu i Metohiji je pre tačno 21 godinu kidnapovan prvi Srbin Žarko Spasić, čija sudbina i dalje nije rasvetljena, a direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je u spomen sobi „Kosmetske žrtve“ poručio da je naša obaveza da ne zaboravimo srpske žrtve na KiM još veća u vremenu kada albanski zločinci govore kako su oni žrtve umesto da budu iza rešetaka.

Svi oni kojima je jedini posao to da sipaju so na rane nastale pre dvadeset godina kako nikada ne bi zarasle pravdajući to isprovociranom reakcijom na pokvarene postupke i drskost druge strane su isti kao oni.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.