Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je na Fejsbuku da granica između Albanije i Kosova mora da „bude uklonjena jednom za svagda“. On je na svom Fejsbuku napisao da je „upravo prešao granični prelaz Morine, koji nepravedno deli Kosovo i Albaniju“.“Ova granica je postavljena mimo volje Kosova i Albanije. Granice su relikti prošlosti i moraju biti uklonjene jednom za svagda. Kosovo i Albanija treba da imaju slobodu kretanja i protok robe u skladu sa evropskim standardima. Institucije Kosova i Albanije treba da donesu ovu odluku bez odlaganja“, napisao je između ostalog Tači na Fejsbuku.

Jasno da ne može biti jasnije. Očekujem odgovor iz Beograda, strašno da ne može biti strašnije… Bledo.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da je zatražio da visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Federika Mogerini bude isključena iz dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, pišu prištinski mediji. „Zatražio sam da se stvari razjasne i svačija uloga“, rekao je Haradinaj. On je izjavio da neki pokušavaju da ga prikažu kao ličnost koja ugrožava dobre odnose između Prištine i Vašingtona.“Imaćemo sastanak u Parizu sa predstavnicima Srbije, zatim još jedan u Vašingtonu, tako da će Vašington biti možda direktno uključen“.

Mislim o zaključivanju procesa dijaloga jasno i glasno govore kao o potpuno izvesnom a ovaj naš nas u “Upitniku” skoro ubedi da on neće ono što svi znamo da namerava. Rekao je da je njegova ideja propala ali da nikada neće priznati i potpisati nezavisno Kosovo. I neće… Potpisaće Sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine. To će biti kao Briselski. Čista prevara.

Predsednik DSK-a Isa Mustafa izjavio je da njegov politički subjekt neće učestvovati u dijalogu pre nego se na Kosovu održe novi izbori. U intervjuu za emisiju “n’Shesh” na RTK, Mustafa je rekao da aktuelna Vlada nema potreban legitimitet da zaključi proces dijaloga.

Da nije ovih iz Prištine da po nešto progovore mi bi od ovog našeg saznavali da će nam se nešto desiti tek kada bi se desilo. A mnogo toga nikada.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na kraju parade rekao da je Srbija danas obeležila na impresivan način Dan pobede nad fašizmom i još jednom pokazala kako vraća dug onima koji su stvorili slobodu.“Srbija je slobodna zemlja i nikom neće dozvoliti da njena sloboda bude ugrožena. Na vas smo ponosni, vi ste ponos Srbije i vaš rad, trud, marljivost, opremljenost i obučenost ocenjujem sa vrlo dobro“, rekao je Vučić pripadnicima vojske i policije koji su uzvratili uzvikom: „Služimo Srbiji“.

Više bi on voleo da su pripadnici vojske i policije uzviknuli “Služimo tebi” jer će uskoro služiti nekoj drugoj Srbiji. Normalnoj, a ne njegovoj.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.