Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Osnovni sud u Peći oslobodio je Milorada Zajića, povratnika iz Kline optužbi da je izvršio krivično delo organizovanje genocida i ratnog zločina, potvrdio je za Kontakt Plus njegov advokat Dejan A. Vasić. “Ovo je prvo suđenje za ratni zločin jednom Srbinu koje je prvostepeno presuđeno pred lokalnim sudskim većem nakon dolaska misije Euleksa” – rekao je Vasić. Advokat Vasić je ocenio da je sud doneo hrabru i časnu odluku. Milorad Zajić uhapšen je 19. marta 2018. godine kada je otišao da policiji prijavi krađu tokom koje mu je opljačkana kuća, i od tada se godinu dana nalazio u kućnom pritvoru.

Da, tačno je. Za 11 godina prva i jedina oslobađajuća presuda za mnoge nedužne Srbe. Treba li joj prikačiti epitete da je hrabra i časna? Mislim da ne jer onda kao takva nezasluženo baca svetlo na sve ostale kukavičke i nečasne procese i odluke tih istih sudova i iste misije prema svim drugim Srbima u svim drugim slučajevima.

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić je povodom oslobađajuće odluke Suda u Peći u slučaju Milorada Zajića kazao da „pravda uvek pobedi i da je ovo rezultat velikih napora i upornosti kako u okviru pravnih tako i raznih diplomatskih i drugih aktivnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Кancelarije za КiM Vlade Srbije i direktora Marka Đurića, Srpske liste i političkih predstavnika Srba na Кosovu“. Dok je Zajić bio u pritvoru predstavnici Кancelarije za КiM Vlade Srbije kao i predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak i saradnici Dalibora Jevtića su ga često posećivali i nosili mu pomoć.

I neke su babe plele čarape u Drugom svetskom ratu a nisu za to primale platu niti su se za to posle hvalile. I to ne samo jedan par. Mnogo više pari, ministre posle zaboravljene ostavke, mnogo više… I nisu ih plele ni zahvaljujući Titu, ni zahvaljujući Draži, već zbog obraza svog i sažaljenja prema mučenicima.

Premijerka Ana Brnabić, koja je prisustvovala sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, rekla je da će reakcija Srbije, „kao i uvek do sada“ biti odmerena. „Pazićemo na našu reakciju, analizirati sve njene aspekte. Reakcija će biti odgovorna, ali ćemo u svakom trenutku zaštititi interes Srbije i svih naših građana“, istakla je.

E ovako govori neko ko ne zna šta hoće i nema šta da kaže. Odmerena reakcija analizirana dubinski po svim njenim aspektima nije odgovorna već nasuprot veoma neodgovorna odluka saveta, jer nije ništa osim gomile sklepanih reči oko reči reakcija Srbije koje neće biti (već je to) a koja je jedino što su sa sednice, pompezno najavljivane, u narod izneli vlastodršci pogubljeni u magli.

Miroslav Mišković je osuđen na dve i po godine zatvora i osam miliona dinara, zbog pomaganja sinu da utaji porez po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća, od 320 miliona dinara. Tročlano veće sudija osuđujuću presudu je donelo većinom glasova, što znači da jedan od sudija nije bio saglasan. Miroslav i Marko Mišković i Milo Đurašković su ranije zbog nedostatka dokaza pravosnažno bili oslobođeni optužbi da su zloupotrebama oštetili putarska preduzeća.

Ko li će, kada li će i da li će ikada suditi ovima koji sada rade to isto, ne istim preduzećima jer su ih već oteli, već narodu koji tim putem plačkaju? A svi znamo ko su. To su oni isti koji sada i tuže i sude.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.