Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da će vojska Kosova biti na granici i na severu, ukoliko su „granica i teritorija Kosova ugroženi“. Ramuš Haradinaj je u Dečanima reagovao na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su Srbi na severu izloženi riziku od albanskih institucija, prenosi Gazeta ekspres.

Kako je moguće da tako jednakih pokvarenjaka ima na obe strane? Ovaj priziva rat a ovaj drugi jedva čeka.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin upozorio je kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da bi se njegov eventualni pokušaj ulaska s vojskom na sever Kosova i Metohije završio apsolutnim neuspehom – „bežanjem i rasulom“. Srbija više nije ni slaba, ni sama kao što je tada bila. Građani Srbije mogu da budu spokojni, Vojska Srbije je sigurna i spremna da ispuni svako naređenje vrhovnog komandanta i zaštiti mir i bezbednost,“ istakao je srpski ministar odbrane.

Jel to ovaj nama hoće da kaže da bi u slučaju da se bilo šta dešava na Severu Kosova srpska vojska na čelu sa njim probila kopnenu zonu bezbednosti i udarila na NATO pakt? I pre 20 godina je sa drugim šefom na čelu zveckao zubima kao oružjem pa smo prošli užas i stradanje. Od toga od čega nas on, navodno, brani jedino se možemo sami zaštititi i to pameću, koju on nema, i nikako ne sa njim na poziciji ministra vojnog sa koje ga što pre moramo maći kako bi se spasili od njegove opsednutosti vojskom i ratnih poriva.

Prošle noći, negde oko ponoći u dvorištu Milenka Dakića iz Goraždevca viđene su maskirane osobe sa fantomkama na glavi koje su na ulaznim vratima kuće ispisale grafit „UČK“. Ovaj incident desio se samo dvadeset četiri sata nakon što je u drugom delu sela ukradena steona krava Vesku Dašiću.

Pa kako jednom te bande terorističke ne shvate da su Srbi na Kosovu, pogotovu u Metohiji, siromašni i jedva preživljavaju. Mogu da im uzmu samo neku kravu, možda neki polovni traktor, neki stari auto… Što ne pljačkaju banke, markete, benzinske pumpe…? Tamo je lova a ima ih kol’ko hoćeš.

U Makedoniju preko graničnog prelaza Tabanovci svakodnevno ulaze stotine kamiona koji su prepuni robe iz Srbije. Mnogi od ovih kamiona, dok nije uvedena taksa na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, dolazili su direktno na Kosovo. Nakon uvođenja takse, kako su i upozorili ekonomski eksperti, kosovski i srpski biznismeni našli su nove načine saradnje, tako da proizvodi iz Srbije ne nedostaju na kosovskom tržištu.

I šta ćemo sada? Kuknjava, performansi, humanitarna katastrofa, plazma keks, protesti, američke pretnje, Ramuševo ne… Bilo pa prošlo. A onoliki narod, onoliki autobusi, toliki sendviči i toliki sati pod radnom obavezom izgubljeni tek onako.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.