Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Pored zalaganja za očuvanje redovne dinamike i formata sednica Saveta bezbednosti o radu UNMIK-a, kao i podrške radu ove misije u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, ministar Dačić će u svom izlaganju dati osvrt na izveštaje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o radu UNMIK-a.

Pošteno, niti je obim misije, niti njen mandat moguće dalje umanjivati jer ne može biti manji od samo primanja plata nekolicine službenika kao sada, niti ima smisla osvrtati se na izveštaj generalnog sekretara o njenom radu jer o tom radu u izveštaju ne može pisati ništa. Izveštaj će samo, nadamo se, biti koliko toliko objektivan opis stanja na Kosovu na koje utiču mnogi ali UNMIK sigurno najmanje.

Predsednik Kosova Hašim Tači, govoreći o konačnom sporazumu sa Beogradom, rekao je da je potrebno „kreativno rešenje“. Kako je rekao, to rešenje bi garantovalo da će biti ispunjeni interesi obe strane, kao i SAD, NATO i EU. Tači smatra da bi bilo logično da se Preševo, Medveđa i Bujanovac priključe Kosovu, ali da se, kako je naveo, ne ugroze „kosovski državni resursi poput Gazivoda, Severne Mitrovice, Trepče ili druge imovine“.

E pa vidiš, možda ti to niko nije rekao ali to sve zajedno nije moguće. I da ti se ovce razjagnje i udvostruče, i da je vuk sit, da pas čuvar ostane nepojeden a ti da ostaneš čobanin. Neko će ipak da nedostane a ko videćemo. Ja se nadam pre svega čobanin. Ostalo će se nekako regulisati samo od sebe.

U znak podrške maloletnici iz Glogovca, za koju je saopšteno da je seksualno zlostavljana od strane njenog učitelja, a zatim i od strane policajca koji je istraživao slučaj, organizovan je protest ispred zgrade Policije u Prištini.

Nisam po prirodi nasilan i ne podnosim performanse koji se oslanjaju u osnovi na brutalnost ali da se kojim slučajem na ovom protestu pojavio kao rekvizit glogov zamašćen kolac umesto vešala ne bih ga komentarisao. Prećutao bih.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeće danas dvodnevnu posetu Pčinjskom okrugu, gde će započeti kampanju „Budućnost Srbije“.

Kako je pametan. Ovaj okrug prebrine pa kada dođe do zadnjeg na ovaj će svi da zaborave. Na kraju doživotne kampanje koju planira, ako mu dozvolimo, Preševo i Bujanovac će biti objašnjeni kao da tu nikada nisu ni bili. Tako je i na Kosovo išao… Vozom.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.