Nenad Radosavljević: Komentar dana

Komentariše: Nenad Radosavljević

Potpredsednik vlade Kosova Enver Hodžaj napisao je juče na Tviteru da „Srbija koristi prljavu diplomatiju kako bi potkopala državnost Kosova“ i da bi takve pokušaje Evropska unija trebalo da osudi. „Srpska diplomatija još jednom koristi podmićivanje i prljavu diplomatiju u pokušaju da ugrozi državnost Kosova i agresivno radi kako bi ugrozila regionalnu stabilnost i uništila poverenje u dijalog o normalizaciji odnosa,“ tvrdi Hodžaj.

Nekako bih isto to mogao i ja reći i napisati o prljavoj diplomatiji do 2008. godine i podmićivanju i svačemu još posle svih ovih godina od strane Prištine, ali sam siguran da bih bio pogrešno shvaćen svrstavanjem na stranu i stajanjem uz one koji sve to nisu umeli ili nisu hteli da spreče, pa nam je zato sada ovako kako nam je. A verujte, nimalo nam nije dobro. I što je još gore, neće se popravljati.

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova je odluku Komonvelt Dominike da povuče priznanje nezavisnosti Kosova, kao i neka ranija povlačenja, nazvalo „Dačićevom klevetom“. „Nije bilo nikakvog povlačenja priznanja,“ izjavio je savetnik ministra spoljnih poslova Jetljir Ziberaj, naglasivši da Kosovo ima diplomatske odnose s tom zemljom, prenosi RTK2.

Da je Kolumbo znao ko će, zbog čega i na koji način da se poigrava sa tom “tačkom” u Karipskom moru, zaobišao bi je i ostavio domoroce da žive u miru.

Situacija sa imovinom Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Kosovu izaziva ozbiljnu zabrinutost, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, dodajući da se nastavlja praksa uzurpacije te imovine. Ministarstvo je kao poseban primer navelo crkve Svetog Jovana Krstitelja i Svete Paraskeve koje se više ne nalaze u lokalnim katastarskim dokumentima u Peći kao vlasništvo SPC, objavljeno je na sajtu ruskog Ministarstva. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je u vezi s tim pozvalo UNMIK da izvrši pritisak na kosovske vlasti kako bi se zaštitili legitimni interesi i prava SPC na Kosovu.

Jeste Rusija u pravu i na pravoj strani. Zato joj hvala. Jeste Rusija i moćna ali je za to, da na kosovske vlasti izvrši pritisak, UNMIK, nemoćan.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je, u razgovoru sa američkim kongresmenom Tedom Poom, na potrebu postizanja kompromisnog rešenja za Kosovo, kroz dijalog Beograda i Prištine i izrazio zadovoljstvo što američka administracija ostaje otvorena i spremna da razmotri sve predloge, kako bi se iskoristila postojeća prilika za postizanje kompromisa. Kongresmen Po, koji je kopredsedavajući srpskog kokusa u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država je podržao stav da Beogradu i Prištini treba pružiti prostor i vreme da postignu međusobni dogovor, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Pa, kada razmotriš političarenje onako neutralno, sa strane, dođeš do zaključka da je i to posao kao i svaki drugi. Kao inženjer, fudbaler, poljoprivrednik, novinar, lekar, glumac, učitelj… Isto ideš na posao i isto nešto radiš. Samo je za mnogo manje truda mnogo bolje plaćen i ne moraš da treniraš, učiš, vežbaš ili misliš.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.