Kome će pripasti mesto predsednika Skupštine?

Izvor: Info-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Ustavni sud Kosova je svojom odlukom o mandataru Vlade dao također još jedan historijat formiranja institucija Kosova. Ali kakav je bio historijat izbora predsjednika Skupštine.
 
Historijski mjesto predsejdnika Skupštine je uvijek pripalo partiji pobjednici na izborima.
 
Čak se i sa pravne strane kaže da je ovo odlučeno, da to pripada najvećoj partiji, bez obzira ko je u Vladi.
 
LDK, AAK i Inicijativa za Kosovo su napravile sporazum o zajedničnoj vladi i u taj sporazum su uključili i funkciju predsjednika Skupštine.
 
Godine 2001, kada je izbore osvojio LDK i sačinio koaliciju sa PDK i AAK kao jednu nacionalnu koaliciju, predsjednik Skupštine je bio iz LDK, i izabran je Kolë Berisha.
 
2004. godine LDK i AAK su sačinili vladinu koaliciju, a predjednik SKupštine je izabran iz redova LDK. Ovoga puta je izabran Nexhat Daci.
 
Nakon njegovog smenjivanja, na čelu Skupštine ponovo dolazi Kolë Berisha.
 
2007. godine PDK je pobjedio na izborima. Napravio je koaliciju sa LDK i mjesto predsjednika Skupštine je pripalo PDK-u na koje je imenovan Jakup Krasniqi.
 
2010. godine PDK je  pobjedio na izborima i napravio je koaliciju sa AKR. Ponovo mjesto predsjednika Skupštine nije razmatrano. Jakup Krasniqi je ponovno izabran za predsjednika Skupštine.
 
Što će se dogoditi sada, nakon ovogodišnjih izbora, ostaje da se vidi?

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.