Albanski odbornici protiv pešačke zone, Božović: Protiv se glasa u Skupštini,ne u medijima

Albanski odbornici SO Severna Mitrovica demantovali su navode nekih kosovskih medija da je odluka da se uspostavi pešačka zona u blizini glavnog mosta na Ibru u Severnoj Mitrovici donešena u prisustvu albanskih predstavnika ove skupštine opštine, te da oni nisu reagovali na donošenje odluke o uspostavljanju pešačke zone. Predsednica SO Severna Mitrovica, Ksenija Božović, međutim, tvrdi da je trebalo da albanski odbornici glasaju protiv ove odluke na samoj sednici, a ne da je napuste, a da odluku o neslaganju iznesu samo u medijima; Božović za naš portal: "Odluka o uspostavljanju pešačke zone kod glavnog mosta preovladala je isključivo usled straha srpske zajednice i srpskih odbornika nakon poslednjeg nasilja 22.juna."

Zamenik predsednika SO Severna Mitrovica, Emir Azemi, objasnio je za agenciju "Kosovapress" da su navodi, koje je objavilo nekoliko kosovskih portala, neistiniti. 

Prema njegovim rečima, albanski odbornici u SO Severna Mitrovica su se snažno protivili odluci o uspostavljanju nove pešačke zone, a vanrednu sednicu na kojoj je izglasana i donešena ova odluka, su i napustili. Azemi je dodao i da su albanski odbornici SO Severna Mitrovica prvobitno tražili uklanjanje nove barikade – "Park mira", koja je postavljena na mostu na Ibru.

Pročitajte još

Gradonačelnik Rakić: Park mira neće biti uklonjen. Sloboda kretanja nije ugrožena

"Kada je predloženo šetalište u blizini mosta, mi smo se snažno protivili tome i takođe smo to nazvali duplom barikadom. Međutim, čak i nakon našeg prigovora da taj predlog ne treba da se stavlja na glasanje, druga strana je odlučila da to učini, a albanski odbornici su iz protesta napustili sednicu," rekao je Azemi.

Predsednica SO Severna Mitrovica, Ksenija Božović, sa druge strane tvrdi da, ukoliko su albanski odbornici hteli da glasaju protiv stvaranja pešačke zone, trebalo je da to učine na sednici, a ne napuštanjem sednice skupštine.

"Trebalo je da budu protiv stvaranja pešačke zone kod glavnog mosta u skupštini, a ne da napuste skupštinu. Oni se, dakle, po toj tački, nisu ni oglasili u samoj skupštini, već su napustili sednicu skupštine. Nije dovoljno da svoje nezadovoljstvo izraze isključivo preko medija, jer je skupština organ u kojem se glasa protiv, ili za, ili se bude uzdržan," rekla je Božović u izjavi za KoSSev.

Božović je dodala da je Skupština na vanrednoj sednici 27. juna, a nakon nasilja 22. juna, donela predlog odluke o uspostavljanju pešačke zone oko glavnog mosta, uz, kako je rekla, "motiv sigurnosti i mira". Ovaj predlog se šalje gradonačelniku i nadležnim službama na razmatranje, nakon čega će se predlog ponovo razmatrati na novoj sednici SO Severna Mitrovica. Božović, međutim, nije mogla da precizira kada će se održati naredna sednica, jer se, po njenim rečima, radi o veoma složenoj i opširnoj proceduri, u koju će biti uključeno više službi i od kojih se očekuje i podnošenje izveštaja u vezi sa ovom odlukom.

Odbornica liste "Srpska", Miljana Nikolić, predložila je na vanrednoj sednici SO Severna Mitrovica prošlog petka, uspostavljanje pešačke zone u blizini glavnog mosta. U raspravu su se uključili i ostali odbornici, a po Božovićevim rečima, većina odbornika je delila mišljenje odbornice Nikolić.

"Mišljenja su uglavnom bila slična, a odluka o uspostavljanju ove pešačke zone preovladala je isključivo iz straha srpske zajednice i srpskih odbornika. Sami znate da je u gradu prisutan strah za bezbednost, kao i tenzije nakon poslednjih događaja. Takođe je tačno da našem gradu nedostaju pešačke zone, ali je to moglo da se radi kroz urbanističku proceduru i plan, a ova sednica je sazvana po hitnom postupku, na zahtev odbornika, a nakon nasilja koje smo na mostu imali 22.juna. Motiv je, dakle, sigurnost i mir," naglasila je Ksenija Božović u izjavi za naš portal.

Podsetimo, na poslednjoj, vanrednoj, sednici SO Severna Mitrovica, 27. juna, odbornici su se složili da se ne dižu tenzije nakon eskalacije nasilja koje se na mostu dogodilo 22. juna, ali i da se delovi ulica koje počinju od glavnog mosta – Oslobođenja, Kolašinska i Kralja Petra I, pretvore u pešačke zone, uz prethodnu relaksaciju saobraćaja.

Ksenija Božović: Emir Azemi nije zamenik predsednika SO Severna Mitrovica

U izjavi za KoSSev, predsednica skupštine SO Severna Mitrovica, Ksenija Božović, reagovala je na predstavljanje Emira Azemija kao zamenika predsednika SO Severna Mitrovica – tvrdnjom da je Azemi zamenik predsedavajućeg za nacionalne manjine.

“Statutom je ova funkcija predviđena i zna se šta tamo piše. Emir Azemi nije zamenik predsednika SO Severna Mitrovica. On je zamenik predsedavajućeg za nacionalne manjine i on ne može da bude zamenik predsednika skupštine. Pročitala sam i u drugim novinama da ga tako predstavljaju i razgovarala sam sa novinarima. Oni su mi rekli da se on tako predstavlja. Ako se tako predstavlja, to povlači krivičnu odgovornost za lažno predstavljanje,” rekla je Božović za naš portal.

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić je u ranijoj izjavi za KoSSev potvrdio ove zaključke vanredne sednice SO Severna Mitrovica i naglasio da će on doneti konačnu odluku o pešačkim zonama u blizini glavnog mosta, a nakon što nadležne urbanističke službe donesu regulatorni urbanistički plan, kojim će se promeniti režim saobraćaja na ovim ulicama i omogućiti stvaranje pešačke zone.

Rakić je takođe potvrdio da su ove odluke deo jednog šireg plana urbanističkog uređenja Severne Mitrovice, pre svega kroz uređenje saobraćaja i dobijanje više pešačkih zona. Deo ovog plana jesu i postojeći radovi na uređenju kružnog toka na trgu “Šumadija”.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.