Edita Tahiri u Briselu o "parku mira"

Zamenica kosovskog premijera i glavni kosovski pregovarač za sprovođenje Briselskog sporazuma, Edita Tahiri, danas je otputovala u Brisel kako bi se sastala sa predstavnicima Evropske unije sa kojima će razgovarati o sprovođenju Briselskog sporazuma, ali i o rešavanju pitanja novih barikada na glavnom mostu na Ibru u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, saopšteno je danas iz kabineta kosovskog premijera.
 
"Takođe, zamenica premijera će posebno razgovarati o rešavanju problema novih barikada na mostu na Ibru, kao problema koji krši Briselske sporazume i slobodno kretanje," navodi se u saopštenju.
 
U saopštenju se naglašava da poseta Edite Tahiri ima za cilj  da se procene dosadašnji tokovi sprovođenja briselskih sporazuma. Zamenica kosovskog premijera će još jednom  zatražiti povećanu angažovanost Evropske unije u sprovođenju sporazuma. 
 
"Cilj posete je da se procene tokovi sprovođenja briselskih sporazuma i izazova koji postoje u ovom procesu. Ovom prilikom, zamenica premijera, Edita Tahiri će ponovo tražiti povećanje anagažovanja Evropske unije da se ubrza sprovođenje sporazuma i zatvaranje otvorenih pitanja u okviru planova implementacije,"  još piše u saopštenju.
 
Poseta Edite Tahiri Briselu usledila je samo dva dana nakon njene najave da će posetiti Brisel i izjave da se Srbija principijelno složila da ukloni "park mira" na mostu na Ibru. Ona je za kosovske medije tada objasnila da će tema razgovora biti nastavak procesa sprovođenja Briselskog sporazuma, ali i uklanjanje barikade na mostu na Ibru, kada će se precizirati i vreme kada će to biti učinjeno. 
 
"Na osnovu komunikacije i informacija koje primamo iz Brisela, dobili smo principijelnu saglasnost od strane Srbije da se barikada ukloni. Svakako da jedna od tačaka o kojima ćemo razgovarati jeste vreme kada će biti uklonjena barikada na mostu na Ibru i planiranje kako da se operacionalizuje most na Ibru i omogući puna sloboda kretanja ljudi, robe i vozila, a kako nalažu kosovski zakoni i standardi," izjavila je tada Tahiri u intervjuu za  kosovski list "Epoka e re".
 
U Briselu se uskoro očekuje finalizacija sporazuma o struji između Beograda i Prištine. Edita Tahiri je takođe izjavila nedavno za kosovske medije da se očekuje potpisivanje i akcionog plana i trilateralnog sporazuma, koji ima veze sa učešćem Kosova u regionalnom bloku energetske stabilnosti, te da će na taj način Kosovo u ovom bloku jednako biti predstavljeno kao što su države u regionu. Tahiri je naglasila da neće biti nijednog drugog distributera na Severu Kosova, osim KEDS-a (Kosovska kompanija za distribuciju i snabdevanje električne energije), ali da je moguće da će biti i drugih kompanija za snabdevanje električnom energijom, koje će moći da počnu sa radom kada se tržište energije bude otvorilo u januaru 2015. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.