Komandant KFOR-a i Luiđi Di Majo razgovarali o situaciji na Kosovu

Foto: KFOR
Foto: KFOR

Komandant KFOR-a general-major Mikele Risi sastao se danas sa italijanskim ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Luiđijem Di Majom, kojeg je upoznao sa situacijom na Kosovu.

Tokom razgovora posebna pažnja bila je posvećena bezbednosnim i socio-ekonomskim aspektima, navedeno je u saopštenju KFOR-a.

General Risi je istakao posvećenost KFOR-a u garantovanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja svim građanima Kosova. On je podržao i dijalog između Beograda i Prištine koji je pod pokroviteljstvom EU, navodi se u saopštenju.

Na kraju posete italijanski ministar spoljnih poslova, Luiđi Di Majo, susreo se sa italijanskim vojnicima KFOR-a i „izrazio duboko poštovanje zbog dugogodišnje uloge koju NATO i italijanski kontingent igraju u podršci miru i stabilnosti u regionu“.

Di Majo se u Prištini sastao i sa novim kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Zaključak koji su tokom razgovora doneli je da dijalog sa Beogradom treba da donese mir, pišu prištinski mediji. Italijanski ministar je izrazio spremnost da pomogne u reformi pravosuđa, uzimajući kao primer model koji je primenjen u Italiji.

Italijanski ministar je razgovarao i sa novoizabranim ministrom spoljnih poslova Kosova, Gljaukom Konjufcom. I na ovom sastanku je poručio da njegova zemlja poziva na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, uz posredstvo Evropske unije, što bi doprinelo procesu evropskih integracija.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.