Količina izvoza iz Albanije na Kosovo ove godine smanjena za 40 odsto

Foto; Ilustracija

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Albanija gubi kosovska tržišta, izvoz je smanjen za 40 odsto za osam meseci. Porast cena robe na međunarodnim tržištima „skriva“ šta se zaista dešava sa količinama trgovane robe, koje zbog krize, izgleda, trpe značajno smanjenje.

Zvanični podaci INSTAT-a pokazuju da je za period januar-avgust 2022. godine količina albanskog izvoza na Kosovo smanjena za 40 odsto, a uvoz sa Kosova takođe je smanjen za 12 odsto.

Za osam meseci na Kosovo je iz Albanije izvezeno 448.000 tona robe. Prošle godine u istom periodu bilo je 748.000 tona, što pokazuje da je sada za 40 odsto manje.

Za isti period, sa Kosova je u Albaniju uvezeno 123.000 tona robe u periodu januar-avgust 2022. godine. U istom periodu prošle godine bilo je 141.000 tona, što je za 12 odsto manje.

Detaljniji podaci INSTAT-a pokazuju da je pad prouzrokovan manjim obimima izvoza materijala, građevinarstva, gvožđa i nafte.

Količinski izvoz nafte na Kosovu u osmom mesecu ove godine bio je za 58% manji nego u periodu januar-avgust 2021. godine, dok je izvoz građevinskog materijala (uglavnom gvožđa) smanjen za 22 odsto.

Izvori iz kompanija koje izvoze na Kosovo, obaveštavaju da se tamošnja tržišta već direktno snabdevaju naftom i gvožđem iz uvoza koji se istovara direktno iz luke Drač.

Ranije se deo snabdevanja vršio iz Kuruma, ali je zbog troškova fabrika za proizvodnju gvožđa zatvorena, jer je uvozno gvožđe jeftinije.

Podaci pokazuju da je trgovinski suficit tokom ove godine prepolovljen. Trgovinski bilans sa Kosovom pokazuje da je Albanija ove godine na Kosovo izvezla 325.000 tona robe više nego što je uvezla. Pre godinu dana trgovinski bilans u obimu je bio plus 607.000 tona.

Količinska trgovina takođe je pretrpela pad sa drugim regionalnim partnerima, ali smanjenje nije bilo tako dramatično kao sa Kosovom.

Podaci o vrednostima robe pokazuju potpuno drugačiju situaciju.

Iako 40 odsto manja po količini, vrednost robe izvezene na Kosovo za 8 meseci bila je 6 odsto veća. Za 8 meseci, ukupna vrednost albanskog izvoza na Kosovu dostigla je 25 milijardi leka sa 23.5 milijardi u istom periodu 2021.

Uvoz Kosova u Albaniju je u periodu januar-avgust dostigao vrednost od 89,8 miliona evra, što je za skoro 40 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.