Koha: Uskoro novi datum sastanka u Vašingtonu; Von Kramon potvrdila sastanak u Parizu, očekuje priznanje do kraja godine

Grenel Kramon
Foto: Kosovaime

Specijalni izaslanik predsednika SAD za mirovne pregovore između Kosova i Srbije, Ričard Grenel, zakazaće uskoro novi datum sastanka dve delegacije u Vašingtonu, javlja Koha, pozivajući se na svoje izvore. S druge strane, konferenciju u Parizu, pod vođstvom EU potvrdila je izvestiteljka EP za Kosovo, Viola von Kramon-Taubadel.

Sastanak u Beloj kući prethodno zakazan za 27. jun, otkazan je nakon vesti o tome da je Kancelarija specijalizovanog tužioca podnela sudu na ispitivanje optužnicu za ratne zločine protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica.

Kosovski predsednik, dosadašnji pregovarač u ime Kosova najavio je da će u slučaju potvrđivanja optužnice dati ostavku, ali mu je i pre toga najpre iz EU sugerisano da će se dijalog nastaviti bez njega, javila je Radio slobodna Evropa.

Prema saznanjima Kohe, isto će postupiti i SAD kojima, kako navode ove dnevne novine, ne smeta Tačijevo odsustvo.

Ipak, sudeći po saznanjima Kohe, američki proces je oročen.

„Ukoliko do sporazuma ne dođe u  julu, Trampova administracija može izgubiti entuzijazam za nove pokušaje, između ostalog i zato što će se predsednički izbori održati u novembru“, piše Koha.

Dik Kustin, portparol Ričarda Grenela, za Kohu međutim nije mogao da potvrdi informaciju, navodeći da trenutno nema datuma za sastanak dve strane.

Sam Grenel, objavio je dan nakon što je tači otkazao posetu Vašingtonu da će sastanak biti zakazan za neki drugi datum.

Hoti priprema tim za pregovore

Iako je deo analitičara predviđao da optužnica protiv kosovskog predsednika odlaže dijalog na duži period, vlada Avdulaha Hotija se ipak priprema za nastavak.

Kako je na jučerašnjoj sednici vlade rekao kosovski premijer, stav vlade u Prištini je da „uprkos poslednjim dešavanjima, dijalog nema alternativu“.

Pored toga, Hotijeva vlada formirala je juče i Savet eksperata za dijalog sa Srbijom i najavila imenovanje Koordinatora za dijalog koji će voditi ovaj savet koji će funkcionisati pri Kabinetu premijera, ali i biti Hotijev savetnik.

Juče je najavljeno i formiranje „državne delegacije“.

Von Kramon: EU proces da dovede do međusobnog priznanja do kraja godine

S druge strane, potvrđen je i sastanak kosovske i srpske delegacije u Parizu. Kako je na Tviteru ocenila Viola von Kramon – Taubadel, izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, prošlonedeljna poseta specijalnog predstavnika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka, Beogradu i Prištini bila je „aktivna, ambiciozna i uspešna“, nakon čega ju je pratila poseta Hotija i Vučića Briselu.

„Sledeći korak je i najvažniji, to bi bila konferencija u Parizu koju je pokrenuo i organizovao predsednik Makron. Očekivanje je da ćemo napokon videti sporazum o međusobnom priznanju na jesen. Na ovome moramo insistirati i raditi sa obe strane kako bismo do kraja godine videli takav uspešan ishod“, rekla je ona u kratkoj video poruci.

I sam predsednik Vučić, rekao je da u narednim danima očekuje važne posete u Beogradu u vezi sa Kosovom.

Kako su mediji ranije spekulisali, do sastanka u Parizu trebalo bi da dođe 17. jula, ali von Kramon-Taubadel to nije precizirala.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.