KOHA: Srbi zaposleni u kosovskim institucijama primaju platu dok rade od kuće, ne idu na posao

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Četiri stotine osamdeset tri (483) pripadnika civilne zaštite koji su zaposleni u kosovskim institucijama i dalje se isplaćuju iz kosovskog budžeta, od kojih se neki uopšte ne pojavljuju na poslu.

Njihovo zapošljavanje u razna ministarstva i državne agencije obavilo se tokom 2015-2016, prenosi KTV.

Pošto ne idu na posao, dozvoljeno im je da rade u zgradama u severnim opštinama.

Neki od njih opremljeni su računarima za rad i iz svojih domova.

Međutim, kancelarije u zgradi opštine Severna Mitrovica prazne su.

Ministarstvo lokalne uprave, na čelu sa Adrianom Hodžić, kaže da je integracija pripadnika civilne zaštite obavljena u skladu sa Briselskim sporazumom.

U pisanom odgovoru vršilac dužnosti ministra Hodžić kaže da Srbi, zaposleni u institucijama, koriste objekte severnih opština kao alternativu.

Ona kaže da poseduje dokaze o njihovom radu.

„MLSA je odgovorna samo za svoje službenike, integrisane u skladu sa ovim procesom. Oni su opremljeni računarima i imaju planove i izveštaje o radu za aktivnosti koje obavljaju u okviru svojih zadataka. Svaki direktor odeljenja je kontinuirano posvećen zadacima vezanim za određenu aktivnost. Svakodnevno se upisuju i potpisuju na radnim listama u zgradi opštine Severna Mitrovica. Nadležnog direktora izveštavaju o svom radu na nedeljnoj bazi“, rekla je Hodžić.

Međutim, nasuprot onome što Hodžić kaže, izveštaj revizora Ministarstva lokalne samouprave potvrđuje da 18 bivših pripadnika civilne zaštite koji su zaposleni u Ministarstvu, prima plate a da ne ide na posao. Za 2018. godinu uplaćeno je preko 81.000 evra.

Ista stvar dogodila se i sa Ministarstvom infrastrukture.

Izdaci za plate za 2018. godinu za 32 službenika ovog ministarstva iznosili su 153.555 evra.

Bez dokaza o prisustvu na poslu, za 29 bivših službenika civilne zaštite Srbije koji su zaposleni u Ministarstvu životne sredine, tokom 2018. godine isplaćeno je 126.242 evra.

Prema izveštaju revizora, samo Ministarstvo za ekonomski razvoj uplatilo je preko 92.000 evra za 18 zaposlenih iz bivših srpskih paralelnih struktura, a da oni uopšte nisu radili.

Ministarstvo zdravlja je takođe potrošilo 97.733 evra za plate 22 radnika bivših srpskih paralelnih struktura, a da se ni oni nisu pojavili na poslu.

Sve ove isplate glavni revizor smatrao je neregularnim, i kao štetu državnom budžetu.

Donika Emini iz KFOS-a izostanak zaposlenih Srba u institucijama opisuje kao veliki skandal kosovske vlade.

Vlada Kosova je 22. jula 2015. godine, donela odluku da ukine srpsku paralelnu strukturu – „Civilna zaštita“.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.