Koha: Specijalno tužilaštvo istražuje Kancelariju Dritona Ljajćija zbog „protivzakonitog plaćanja advokata odbrane“

Kancelarija za pravnu pomoć potencijalno osumnjičenima
FOTO: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Driton Ljajći (Driton Lajçi), rukovodilac Kancelarije za pravnu pomoć za potencijalno optužene od strane Specijalnog Tužilaštva, januara ove godine prisustvovao je saslušanju Samija Ljuštakua od strane specijalnih tužilaca.

Ali, prema rečima njegovog advokata, Artana Ćerkinija (Artan Qerkini), on je tu boravio kao prevodilac u komunikaciji između Ljuštakua i advokata Džefrija Najsa (Geoffrey Nice), izveštava KTV.

Specijalno tužilaštvo imalo je saznanja o položaju Ljajćija, kaže Ćerkini i dodaje da je takva situacija stvorena zbog toga što advokat Najs, nije hteo da prihvati prevodioce Tužilaštva.

I dok je isključio mogućnost da Ljajći zbog ovoga bude pozvan, Ćerkini je rekao da je Specijalno tužilaštvo, osim funkcionisanja kancelarije, imalo sumnju i zbog više plaćanja koja su izvršena za odbranu potencijalno optuženih lica.

Međutim, Vlada Kosova, tačnije, Kancelarija kojom rukovodi Ljajći, nema pravo da obavi nijedno plaćanje u ovoj fazi, a na osnovu Zakona za pravnu odbranu i finansijsku pomoć za potencijalno optužena lica pri Specijalizovanim većima.

Čitav ovaj zakon, posebno član 3, određuje da sva optužena lica imaju pravo na pružanje pomoći u pokrivanju troškova odbrane. Dakle, nakon što se podigne optužnica, a ne u istražnoj fazi ili tokom saslušanja.

Početkom godine, Driton Ljajći je priznao u jednoj izjavi za T7 da su dobili zahteve da plate advokata Džefrija Najsa, iako Sami Ljuštaku ni sada, a ni u januaru nije bio optužen, već samo osumnjičen od Specijalnog tužilaštva.

Za istrage o ovom pitanju, ni portparol Specijalnog tužilaštva, Kristofer Benet, nije dao komentar.

KTV je uputila prošle nedelje zahteve za pristup službenim dokumentima o plaćanju Ministarstvu Pravde i Kancelariji premijera, ali još uvek nije dobila odgovor.

Ljajći je saslušan prošle nedelje, dok je prethodno još jedan službenik iz kancelarije kojom on rukovodi, saslušan od strane istražitelja Specijalnog Tužilaštva.

Riljind Beriša (Rilind Berisha), avgusta meseca je pozvan na saslušanje, dok je u medijima izveštavano da se on sumnjiči za curenje informacija iz kancelarije gde je radio.

Osim Beriše i Ljajćija, kako je sada postalo poznato, poziv da se javi tužiocima Specijalnog tužilaštva u Hagu, poslat je i ministru Pravde, Abeljardu Tahiriju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.