Koha: Problemi sa isporukom pošte na Severu, Sudovi traže pomoć od policije

Pošta Kosova
FOTO: Preuzeto sa lajmi.net

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Distribucija pošiljaka na Severu Kosova od strane kosovske Pošte nailazi na poteškoće. U desetinama slučajeva, pošta nije stigla ni strankama sa prebivalištem na Severu na koje su sudovi slali pozive. Sudije su se nedavno žalile da se pošiljke vraćaju uz izgovore da „adresa nije pronađena“ i da je uzrok situacija. Kao rezultat toga, mnoga zasedanja su otkazana.

Osnovni sud u Mitrovici je takođe zatražio pomoć policije, ali priznaje da ova institucija ne može da obavlja poslove Pošte.

„Brzo, bezbedno i jeftino“, slogan je kosovske pošte, postavljen na velikom panou u njenoj direkciji u Prištini.

Ali javno preduzeće ne izvršava ovu ponudu posebno na Severu Kosova.

Sudije Osnovnog suda u Prištini Mentor Barjaktari i Valjon (Valon) Kurtaj, koji sude u predmetima po optužnicama Specijalnog tužilaštva, rekli su na sudskim pretresima u poslednjem kvartalu da se svedoci ne pozivaju.

„Poziv nije bilo moguće dostaviti na adresu koju su dali optuženi i policija“, rekao je Barjaktari.

To je potvrdio i Kurtaj na sednici.

„Vraćeni su zbog situacije, nismo uspeli da ih pronađemo, odnosno imamo problem sa Poštom, imamo problem sa slanjem pisma“, rekao je on.

U Osnovnom sudu u Mitrovici, gde se situacija pogoršala nakon ostavki srpskih tužilaca, sudija, policajaca i zvaničnika, kažu da je na desetine ročišta u poslednja četiri meseca odloženo, jer dokumenti nisu dostavljeni strankama na Severu Kosova.

„Sa ovim problemom najviše se suočava Osnovni sud u Mitrovici, sa istim pritužbama i zabrinutostima od 07.11.2022. To su okolnosti koje nam postavljaju ozbiljne poteškoće u ophođenju sa predmetima. Obaveštavamo vas da smo u poslednje vreme imali nekoliko dostava koje su nadležni službenici Pošte prosledili na adrese koje je odredio sud. Što se tiče mogućnosti rešavanja problema preko policije, isprobali smo i ovu alternativu. Ali mogućnosti su male. Policija nije u mogućnosti da se nosi sa sudskim pozivima na terenu za severni deo. Policija postupa po naredbama suda na graničnim prelazima u odnosu na okrivljene u postupku“, navodi se u odgovoru ovog suda za Kohu.

Pošta nije odgovorila na pitanje Kohe u vezi sa neisporučivanjem pošiljaka na severu. U ovom preduzeću, kao razlozi za neisporuku nezvanično se navode barikade koje su postavljene prošle godine, neprihvatanje pošiljki od strane stranaka i zabrinutost za bezbednost poštara iz srpske zajednice.

Međutim, problemi nisu otklonjeni ni nakon uklanjanja barikada. Poslednje ročište koje je zbog toga otkazano je građansko od 16. marta. Dokumenti suda u Mitrovici vraćeni su uz razloge da „adresa nije pronađena“ i da je uzrok situacija.

Beograd i Priština su 2013. godine, u okviru dijaloga u Briselu, potpisale sporazum za Telekom, kojim je ozakonjeno prisustvo Pošte Srbije na Kosovu. Prema ovom sporazumu, strane su saglasne da se ubuduće dogovore o poštanskim pitanjima. Pošta Kosova se ni 10 godina nakon sporazuma nije u potpunosti proširila na severu, kao što se nisu u potpunosti prošile ni telefonske mreže operatera Vala i Ipko.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.