Koha: Predsednik se obavezuje da sprovodi istu ulogu u dijalogu sa Srbijom

Haišm Tači
Foto: Kabinet kosovskog predsednika

Kosovski predsednik, Hašim Tači, ne slaže se sa ocenama da je njegova uloga u predstavljanju Kosova u finalnoj fazi sporazuma bila neustavna, piše prištinska Koha.

Krajem prošle nedelje, na zahtev opozicionih LDK i Samoopredeljenja, kosovski Ustavni sud je pregledao i ocenio neustavnim Zakon o dijalogu koji je uređivao rad kosovskog pregovaračkog tima.

Tumačenje suda o pravu vlade da kreira i sprovodi spoljnu politiku, LDK i poslanik Alternative Iljir Deda, ocenili su kao pobedu njihovog tumačenja da predsednik ne može voditi dijalog, ali sa tom ocenom ne slažu se iz kabineta kosovskog predsednika.

„Predsednik, na osnovu ustavne funkcije koju ima, je predstavnik Republike Kosovo i ima pravo da sprovede akcije vezane za inicijative i zaključivanje međunarodnih sporazuma“, navodi se u odgovoru predsedništva Kohi.

Međutim, u odluci suda stoji da vlada stvara i sprovodi spoljnu politiku, ali i da predsednik ima nadležnost da predstavlja jedinstvo naroda u sprovođenju politika vlade.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.