Koha podsetila na godišnjicu referenduma Albanaca PBM, srpski Albanci hoće da se njihovo pitanje uključi u dijalog

Vučić Kurti Borelj
FOTO: Žozep Borelj/Tviter

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Prošle su 32 godine otkako su Albanci Preševske doline održali referendum o zajednici sa Kosovom. Na ovu godišnjicu, politički predstavnici Doline se žale na to da njihova diskriminacija od strane srpske države traje i danas. I zahtevaju od Vlade na Kosovu da insistira na uključivanju njihovog pitanja u briselski dijalog.

Prošle su 32 godine od referenduma od 1. i 2. marta 1992. kojim je određena politička i teritorijalna autonomija sa pravom prisajedinjenja Kosovu, a Albanci Preševske doline žale se na to da se njihov položaj od tada nije promenio.

Politički predstavnici Albanaca u Dolini saopštili su u subotu da, iako je referendum održan da bi se okončala njihova diskriminacija od strane države Srbije, kršenje prava traje i danas.

Ragmi Mustafa, predsednik Albanske demokratske partije u Preševu, izražava iznenađenje izostankom reakcije međunarodnog faktora na srpsku represiju nad njima.

„Nema ni najmanje promene u položaju Albanaca u ove tri opštine, jer Vlada Srbije, nikada ranije, a ni danas, nije zainteresovana da rešava probleme Albanaca u pogledu upotrebe albanskog jezika i pisma, posebno upotrebe nacionalnog simbola“, rekao je Mustafa.

On zahteva da Vlada Kosova bude istrajna u uključivanju pitanja dolinskih Albanaca u briselski dijalog.

„Očekujemo da će Vlada eventualno redizajnirati dnevni red pregovora u Briselu, insistirajući, sa velikim insistiranjem, da za ovim pregovaračkim stolom nije neophodno da politički akteri Preševske doline budu deo stola, već prenosimo, to smo preneli i vlastima zvanične Prištine“, rekao je Mustafa.

I gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi izrazio je razočaranje Vladom Kosova po ovom pitanju.

„Vlada bi u svoj stav trebalo da uključi reciprocitet koji je godinama obećavala i na kraju nas je izdala. Albanci Preševske doline osećaju se izdanim od Vlade Kosova od Ohridskog sporazuma. U tom kontekstu, danas slavimo dan održavanja referenduma pre tri decenije, usamljeni i zaboravljeni od Prištine“, rekao je Arifi.

Albanci u Dolini su i tri decenije nakon referenduma najdiskriminisanija manjina u Srbiji i neravnopravni sa Srbima u socijalnom i razvojnom aspektu kao što su zapošljavanje, zdravlje i bezbednost.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.